Čierna stavba nie je čiernou stavbou, alebo ešte raz k prípadu v Slávičom údolí

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V predchádzajúcom čísle novín sme uverejnili článok s titulkom Spor o čiernu stavbu v Slávičom údolí. Informovali sme v ňom o stavbe polyfunkčného objektu v Slávičom údolí, ktorý podľa našich informácií stavajú bez stavebného povolenia a na cudzom pozemku, pričom ohrozuje statiku vedľa stojaceho domu na Lubinského ulici č. 18.

Na článok reagovala firma HOZA, s.r.o. (investor), firma BCI Slovakia, s.r.o., a firma BCI, s.r.o., v článku označená za spoluinvestora. Ich predstavitelia sa ohradili proti niektorým tvrdeniam v článku. Podľa konateľa firmy HOZA Ing. Stanislava Zabáka bola stavba polyfunkčného objektu v územnom rozhodnutí a stavebnom povolení riešená spoločne s objektom na Lubinskej ulici 18 ako stavba na spoločnom základe. Dom na Lubinského ulici pôvodne stavala firma OTYK, potom firma Euro-building, ktorá spolu s firmou HOZA vybudovala spoločný základ oboch objektov. Euro-building a HOZA vlastnili pozemky vzájomne zasahujúce do pozemkov, na ktorých mali vyrásť stavby, a preto si ich vzájomne vymieňali. Spoločné riešenie oboch stavieb a usporiadanie hraníc pozemku bolo podmienkou stavebného úradu na udelenie územného rozhodnutia. Oba objekty sa začali stavať súčasne v roku 1998, ale zo stavby firmy HOZA bola vybudovaná len prvá etapa, pretože Ing. Zabák mal ťažkú autohaváriu.

Už vybudovaný objekt firmy HOZA (prvá etapa stavby) je postavený na základe platného stavebného povolenia a skolaudovaný. „Nie je pravda, že polyfunkčný objekt vyrastá aj na parcele patriacej vlastníkom bytov a nebytových priestorov v dome na Lubinského 18,“ uviedol Ing. Zabák. „Druhá etapa prípravy stavby a zabezpečenie stavebnej jamy prebieha na pozemku firmy HOZA a nezasahuje do iných parciel. Naopak, základ objektu na Lubinského stojí na pozemku firmy HOZA.“

Generálny riaditeľ BCI Slovakia Ing. Juraj Pekarovič nás upozornil, že firma BCI, resp. BCI Slovakia, nie je spoluinvestorom stavby. Podľa neho firma BCI Slovakia pôvodne zvažovala možnosť stať sa spoluinvestorom stavby, ale nedošlo k podpisu zmluvy s firmou HOZA. Spoločnosti HOZA a Trios (ktorá stavbu realizuje) sú podľa neho klientmi BCI Slovakia. Pokiaľ ide o informáciu, že okresný prokurátor zrušil územné rozhodnutie a stavebné povolenie, Ing. Zabák uviedol, že územné rozhodnutie nebolo nikdy zrušené. Stavebné povolenie na podnet okresného prokurátora zo septembra 1999 zrušil Okresný úrad (OÚ) Bratislava I, ale Ing. Zabák sa odvolal na Krajský úrad v Bratislave. Ten zrušenie stavebného povolenia uznal a súčasne zaviazal OÚ, aby do 30 dní vydal nové stavebné povolenie. „Keďže som mal ťažkú autonehodu a sedem mesiacov som strávil v nemocnici, stavebný úrad nemal s kým komunikovať a nemohol vydať stavebné povolenie,“ uviedol Ing. Zabák. Podľa neho nemožno tvrdiť, že stavba v Slávičom údolí je čiernou stavbou. „Prvá etapa stavby je postavená a skolaudovaná na základe stavebného povolenia, druhá etapa sa začala na základe právoplatného búracieho povolenia s tým, že obnovené stavebné povolenie už malo byť vydané. Nemožno teda tvrdiť, že stavebný úrad sa rozhodol legalizovať čiernu stavbu.“

Po vyhĺbení stavebnej jamy na základe žiadosti spoločenstva vlastníkov bytov objektu na Lubinského ulici OÚ požiadal firmu HOZA, aby ju spevnil. Z tohto dôvodu sa urýchlene pristúpilo k vybudovaniu betónových základových stien, aby sa zabránilo prípadnému zosuvu pôdy. K ohrozeniu statiky domu na Lubinského ulici sa vyjadril Ing. Július Olšiak, projektant stavby. Uviedol, že projektant, ktorý robil statiku základov objektu firmy HOZA, je ten istý, ktorý robil statiku objektu na Lubinského ulici. „Niekoľko statikov konštatovalo, že k ohrozeniu statiky objektu na Lubinského ulici nedošlo a nedochádza,“ dodal.

Ing. Zabák a Ing. Olšiak vysvetlili aj zosuv pôdy pod vjazdom do garáže domu na Lubinského ulici, viditeľný na fotografii stavebnej jamy, ktorú sme zverejnili v predchádzajúcom čísle novín. Podľa nich až po zosuve pôdy vysvitlo, že voda zo strechy domu na Lubinského ulici nie je odvádzaná do kanalizácie, ale do zeme pod dom, čím pri každom daždi dochádza k podmáčaniu nielen domu na Lubinského ulici, ale aj stavby firmy HOZA. To bolo aj dôvodom zosuvu pôdy.

V prípade potreby sa k tomuto komplikovanému sporu ešte vrátime.

(lau)
AD: Spor o čiernu stavbu v Slávičom údolí

Páčil sa vám článok?