Väčšina Bratislavčanov podporuje zbúranie prístavby Slovenskej národnej galérie

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Téma rekonštrukcie premostenia SNG vyvolala množstvo reakcií obyvateľov z celej Bratislavy. Väčšina z nich sa vyslovuje jednoznačne za odstránenie tejto prístavby, ktorá je pre Bratislavčanov ukážkovým príkladom necitlivého prístupu k ich mestu. Z množstva listov a e-mailov vyberáme nasledovné.

Veľmi sa mi páči názor pána Antala, ktorý by pridelil „Stvoriteľovi“ tejto obludy autogén a nepustil by ho od jeho „diela“, kým by ho nezlikvidoval. Obávam sa však, že tento „génius“ svojej doby si už dakde užíva na dôchodku plody svojej práce, ak sa ešte od hanby neprepadol niekam do zabudnutia. No ten autogén by som pridelila možno aktuálnejšie tomu, kto by si trúfol investovať do opravy tejto hrôzy čo len korunu z našich daní. Odkiaľ by chceli na to vziať prostriedky? Kto také dačo schvaľuje? A hlavne - ako môžeme my, obyčajní ľudia, ktorým sa táto prístavba hnusí, zabrániť jej prípadnej rekonštrukcii? Ako dosiahnuť to, aby sa začalo s jej odstránením? Ak bude potrebná zbierka na jej likvidáciu, určite rada prispejem.

Ľubica Kolková, Devín


Som jednoznačne za zbúranie premostenia a opätovné otvorenie krásneho vnútorného priestoru galérie. Je treba využiť šancu a dať aj signál, že mesto chce napraviť barbarské zásahy komunistických čias do svojej architektúry a urbanistiky. Za celkom scestné pokladám to, že v komisii, ktorá o tom v SNG rokovala, bol aj architekt, ktorý to celé spáchal. Radšej treba postaviť nove priestory pre SNG niekde inde, krásnym príkladom by mohla byt galéria Danubiana.

Michael Petráš, Podunajské Biskupice


Som toho názoru, že prístavbu treba jednoznačné odstrániť. Patrilo by sa na náklady architekta a tých osvietených papalášov dávneho režimu, ktorí mu ten kšeft za ktovieakú províziu prihrali. No to je len zbožné želanie. Bol by som šťastný, keby ta opacha proste zmizla.

Pavol Zlatoš, Bratislava


Dovoľujem si vám v mene celej rodiny poslať stanovisko k plánovanej „rekonštrukcii“ budovy SNG. Slovo „rekonštrukcia“ dávam do úvodzoviek úmyselne, keďže v tomto prípade jediným možným postupom „rekonštrukcie“ je demolácia celej prístavby. Súhlasím so stanoviskom prispievateľa vašich novín, že autor tohto monštra nemá žiadne právo sa k danej téme vyjadrovať. Všetci zahraniční návštevníci, s ktorými som sa prechádzal po Bratislave hodnotili prístavbu SNG ako niečo úplne neestetické, kaziace pohľad na galériu a niečo, čo nemalo byť nikdy postavené.

Peter Šimko ml., Bratislava


Je škoda, že vôbec bola urobená prístavba Slovenskej národnej galérie. Krásny vzhľad pôvodnej galérie je vlastne zakrytý. Bratislava bola postihnutá búraním a zakrývaním historických pamiatok. Z detstva z prechádzok po meste si pamätám množstvo pamiatok, ktoré dnes už neexistujú. Aspoň to, čo nám zostalo, si zachovajme a opachy zlikvidujme.

Lýdia Slovákova, Bratislava


Ako bratislavská rodáčka budem veľmi rada, keď odstránite tú hroznú prístavbu, ktorá špatí celé dunajské nábrežie. Čím skôr sa to odstráni, tým to viacej prospeje našej krásnej Bratislave.

Oľga Hrebíčková, Bratislava


Myslím si, že my, ktorí žijeme v Bratislave cely život mame „prednostné právo“ rozhodnúť o tom, čo s touto „OPACHOU“ na nábreží. Jediný spôsob, ako sa zbaviť takéhoto „nemožného monštra“ je iba jeden: ZBÚRAŤ!!! Rekonštruovať túto opachu by bolo iba nezmyselné vyhodenie peňazí do vody (myslím peňazí aj našich - daňových poplatníkov). Zabráňte tomuto nezmyslu, a dajte HLASOVAŤ, kto je za a kto proti. Myslím si, že prevažná väčšina Bratislavčanov je za zbúranie tejto „opachy“! Peniaze, ktoré by stali túto rekonštrukciu sa predsa dajú využiť oveľa lepšie, len treba pri tom „rozmýšľať“ a myslenie „bolí“ (hlavne kompetentných).

Jirka z Karlovej Vsi


Neviem si predstaviť, ako by sa dala tá červená ohava zrekonštruovať. Natrieť na bielo? Nebolo by dobré uverejniť o aký druh rekonštrukcie ide, kto ju navrhuje a akým spôsobom, koľko by to stálo a či teda nie je lepšie, aj keď to stojí veľa peňazí, zrúcať ju a nechať SNG takú aká bola kedysi?

Adela Slováčková, Bratislava


Mam 36 rokov, moja rodina niekoľko generácii dozadu sú Bratislavčania, moje obidve omiky hovorili kúzelnou maďarsko-nemecko-slovenčinou, v rodinných albumoch som mala možnosť poznať mesto, ako vyzeralo kedysi, vždy som mala vzťah k histórii, takže od svojich 15-16 rokov som toto červene monštrum vnímala ako urážku nás Bratislavčanov a nášho mesta. Nie som odborník, ale myslím si, že architektúra, ktorá môže akokoľvek odrážať duch svojej doby, musí byt v kontexte so svojim bezprostredným okolím a históriou, o to viac, ak ide o priamu dostavbu takého výnimočného objektu ako je SNG. Nebudem ďalej rozvádzať, čo už napísali určite mnohí predo mnou, som jednoznačne za likvidáciu tejto dostavby, bojím sa však, že základným argumentom proti budú financie. Navrhujem čo najskôr založiť nadáciu na prestavbu, medializovať problém prostredníctvom rádia, televízie, uskutočniť architektonickú súťaž, zapojiť sponzorov, firmy, vyhlásiť verejnú zbierku občanov mesta atď.

Barbora Baťková, Ružinov


Vždy mi prekážal, prekáža a bude prekážať prístup ľudí, ktorí svojim necitlivým prístupom a rozhodnutiami tlačili, tlačia a chcú tlačiť toto mesto niekam kde nikdy nebolo a nesmie byť. S potešením srdca vnímame každú rekonštrukciu v Starom Meste, každú aktivitu, ktorá sa krok za krokom pomaly približuje k tomu honosnému názvu „krásavica na Dunaji“. Pre nás, ktorí sme mali, máme a budeme mať toto mesto v srdci, nebolo nikdy treba také slogany, lebo aj tak bola je a vždy aj bude tým najkrajším mestom na svete. V mene celej mojej rodiny dávam náš hlas za odstránenie tohto monštra - prístavby SNG.

Miloš Gloznek, Petržalka


Aj ja by som sa rád vyjadril k prístavbe SNG. V takej podobe, v akej je, by tam určite nemala ostať. A to sa týka ďalších oplechovaných komunistických monštier v Bratislave, ktoré treba zbúrať, alebo zrekonštruovať. Bojím sa však, aby sme neupadli do opačného extrému - do staromilstva a historizmu, čo bude viest k budovaniu zbrusu nových „historických“ pamiatok s nulovou umeleckou a historickou hodnotou. Myslím si, že v našom meste chýba odvaha skĺbiť historickú architektúru s modernou. A chýba odvaha siahnuť po avantgardných riešeniach. Hoci môj názor bude asi ojedinelý, nazdávam sa, že prístavba galérie by si zaslúžila citlivú rekonštrukciu, aby prestala potláčať budovu Vodných kasárni. Napríklad by mohla byť presklená. Pravda musel by sa použiť materiál, ktorý bude chrániť exponáty pred prílišným svetlom.

Juraj Marušiak, Staré Mesto


Samozrejme zastávam názor likvidácie prístavby. Pevne dúfam, že v tejto veci zvíťazí zdravý rozum. Počul som však reči, že budova sa búrať nemá, čo ma veľmi zarazilo. Pretože o tejto veci môžu rozhodnúť sami obyvatelia mesta? Tak to by bolo z mojej strany všetko. Ďakujem za prečítanie.

Marián Bočan, Bratislava


Tiež sa pripájam ku všetkým občanom, ktorí sú za zbúranie toho nechutného komunistického monštra, ktoré sa honosí názvom Slovenska národná galéria. Nechápem, že tvorcovia tejto odpornej hnusnej stavby ešte nechodia po kanáloch. Malo by sa usporiadať verejne odobratie titulov a diplomov všetkým „architektom“, ktorí sa pod toto „veľdielo“ podpísali a všetkým tým, ktorí sa angažovane a aktívne podieľali na zbúraní celej Židovne a zničení nábrežia. A do učebníc a encyklopédií o architektúre by sa tieto stavby a aktivity mali dostať ako varovné memento pre budúcich architektov a budúce generácie. Srdečne vás zdravím s očakávaním, že sa ešte dožijem pohľadu na vynovené a krásne Vodné kasárne.

Beta Bobik, Ružinov


Zažil som SNG ešte ako krásnu stavbu s pekným dvorom a ručne vyrobenou kovovou bránou a plotom. Pri nedeľných prechádzkach po návšteve kostola u Františkánov sme s otcom vždy nahliadli do priečelia SNG. Dnes mesto hyzdí strašná nevkusná opacha viditeľná zo všetkých smerov. Chcel som založiť nadáciu na zbúranie tejto stavby z vlnitého plechu a navrátiť tento krásny kút Bratislavy do pôvodného stavu. Bohužiaľ, na takýto účel nie je možné takýmto spôsobom získať prostriedky. No je to nápad na vyriešenie demolácie a znovu oživenie nábrežia.

Vojtech Hauer, Bratislava


Pripájam sa k hlasom za úplné zlikvidovanie nechutnej prístavby múzea na Vajanského nábreží. Vadila mi od samého začiatku a som rada, že konečne sa našiel rozumný návrh na jej zlikvidovanie.

Katarína Sabolová, Bratislava


Sme Bratislavčania, ktorí si ešte pamätajú starú SNG, ktorá bola oveľa krajšia a s touto prístavbou sme sa nikdy nezmierili. Ak je možnosť sa vyjadriť, hlasujeme jednoznačne za jej zbúranie.

Rodina Lichnerová z Bratislavy


Som rodený Bratislavčan, moji rodičia patrili do tzv. korzovej generácie, preto aj ja veľmi negatívne vnímam všetky necitlivé zásahy do vzhľadu nášho hl. mesta. Či už to boli „projekty“ červených privandrovalcov (komunistickí primátori) v minulosti alebo čierne stavby súčasných novozbohatlíkov. V poslednom období som navštívil mnoho svetových metropol a musím konštatovať, že nikde som nevidel takú otrasnú stavbu v centre mesta (naviac na nábreží), akou je fasáda SNG. Preto sa prikláňam k názoru, že je zarážajúce, ak sa čo i len diskutuje o rekonštrukcii tohto monštra, navyše je prizvaný aj autor tohto skvostu. Som za to, aby sa všetci čo i len trochu esteticky cítiaci občania zasadili o odstránenie tejto medzinárodnej architektonickej hanby a kompetentní vypočuli vox populi. Myslím, že občania s podobným názorom sú v absolútnej väčšine.

Róbert Čechmánek s manželkou


Veľmi sa teším, že ste iniciovali anketu o oblude hyzdiacej tvár nášho mesta. Jednoznačne som za zbúranie tohto nepodarku, aj keď si uvedomujem finančné a iné problémy s tým spojené. Bratislava utrpela zásahmi „súdruhov architektov“ v minulosti viac ako dosť a toto je jedna z rán, ktorá by sa dala pekne zahojiť. Ďalšie generácie Bratislavčanov by mohli zdediť krajšie mesto, ako sme zdedili my. Otázkou je, či výsledky tejto ankety budú mať vplyv na konečné rozhodnutie kompetentných. Viete vyvinúť tlak, aby sa vox populi dostal aj do ich uší?

Ondrej Demek, Bratislava


1. Vodné kasárne na rytine z 19. storočia - vtedy ešte stálo aj štvrté krídlo objektu zo strany dunajského nábrežia.
2. A takto si pamätá Vodné kasárne väčšina Bratislavčanov - ako trojkrídlový objekt bez plechového premostenia.

Páčil sa vám článok?