Na pešiu zónu v priekope si ešte počkáme

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Verejnosť v hlavnom meste zaujal projekt oživenia najatraktívnejšej časti historického jadra Bratislavy - Vodnej priekopy. Zaujímalo nás, v akom štádiu sa nachádza v súčasnosti.

Pripomeňme, že ide o projekt založený na architektonickom návrhu prof. Ing. arch. akad. arch. Rastislava Janáka, Mgr. art. Tomáša Haviara a Mgr. art. Mareka Petreka. Tento architektonický návrh zvíťazil vo verejnej anonymnej architektonickej súťaži so zameraním na využitie spomenutej lokality. Podľa návrhu by v priestore ohraničenom ulicami Zámočnícka, Baštová, Klariská, Kapucínska, Župným námestím a Námestím SNP mala vzniknúť pešia zóna rozdelená na tri časti s rôznym využitím. Nachádzať by sa v nej mali rôzne stále expozície, obchodíky, prezentácie produktov umeleckých produktov spojené s ich predajom a podobne. Bratislava by tak získala nový priestor pre oddych, zábavu i poučenie.

Podľa riaditeľa spoločnosti Paming, ktorá je mestským investorom pamiatkovej obnovy, Cyrila Vaňa projekt v súčasnom štádiu ešte nie je možné realizovať. Pre ďalší postup je nevyhnutné vypracovanie projektovej dokumentácie, ktorá bude predmetom územného a stavebného konania. Po vydaní stavebného povolenia sa môže začať s prácami. Dovtedy je možné vykonávať také práce, na ktoré nie je potrebné stavebné povolenie. Ide napríklad o vyčistenie priestorov a odstránenie rôznych nánosov, preložku inžinierskych sietí a pod. Keďže spomínaný architektonický návrh ráta s výstavbou výťahu umožňujúceho bezbariérový vstup do Vodnej priekopy (zo strany pri niekdajšom obchodnom dome Baťa), bude potrebné rokovať s niekoľkými subjektami, pretože toto územie má viac vlastníkov. Paming má záujem o to, aby vlastníci nehnuteľností pochopili, že oživenie Vodnej priekopy bude pre nich výhodné.

Objem finančných prostriedkov potrebných na vykonanie prác, ktoré by bolo potrebné vykonať v súvislosti s projektom, C. Vaňo odhadol na 15 až 18 miliónov korún. „Všetko závisí od peňazí, ak sa nájdu sponzori, tým lepšie,“ uviedol. Dodal, že viaceré záležitosti týkajúce sa ďalšieho osudu projektu ešte ostávajú otvorené, pretože pretrvávajú „drobné problémy“ s vlastníkmi.

(lau)

Páčil sa vám článok?