Vláda rozhodla, že za úvery na most Košická bude ručiť štát

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Slovenská vláda urobila ďalší krok k tomu, aby sa výstavba piateho bratislavského mosta ponad Dunaj - mosta Košická - stala relitou. V polovici marca odsúhlasila prevzatie štátnej záruky za bankové úvery na výstavbu. Ide o úvery vo výške 45 miliónov EÚR (asi 1,8 miliardy korún) od Európskej investičnej banky a krátkodobý bankový úver 600 miliónov korún od VÚB.

Vláda zároveň vyčlení 1,8 miliardy korún na dofinancovanie finančných nákladov diela do výšky 3,6 miliardy korún zo štátneho rozpočtu v rokoch 2002 a 2003. Z tejto sumy bude v budúcom roku kryté plnenie finančných záväzkov vyplývajúcich z krátkodobého úveru od VÚB Bratislava. V najbližších dňoch by akciová poločnosť Metro Bratislava, ktorá je poverená realizáciou celého projektu (ide o spoločný podnik magistrátu hlavného mesta Bratislavy a ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií), mala oznámiť v európskom vestníku medzinárodnú verejnú súťaž na zhotoviteľa. Práce na pilieri v toku Dunaja by sa mali začať už v októbri tohto roku.

Most Košická má pre Bratislavu obrovský význam, pretože všetky mosty v hlavnom meste sú dnes na hranici svojej kapacity. Most Košická by mal prevziať kapacitu Starého mosta, ktorý bude nutné už v blízkej budúcnosti rekonštruovať alebo vyradiť z prevádzky. Takisto by mal odľahčiť extrémne zaťažený Prístavný most.

V súvislosti s výstavbou sa aktivizovali organizácie zaoberajúce sa životným prostredím, ktoré poukázali na to, že z dôvodu stavby sa bude musieť vyrúbať asi 6500 stromov a zvýšená doprava v oblasti zvýši hluk i emisie. Podľa predstaviteľov spoločnosti Metro bola pred stavbou vypracovaná hluková a emisná štúdia i dendrologický prieskum a žiadna štúdia dosiaľ nenaznačila negatívne vplyvy stavby na životné prostredie. Hluk sa zvýši približne o tri decibely. Výrub stromov sa týka troch mestských častí - Petržalka, Staré Mesto, Ružinov. Má ísť o 295 stromov, na výrub ktorých je potrebné povolenie - ide o stromy s obvodom kmeňa nad 500 milimetrov vo výške 130 cm - a ďalších 695 stromov s obvodom kmeňa menším ako 500, resp. 300 milimetrov. Proti výrubu sú však bratislavské ochranárske organizácie, ktoré sa už s protestom obrátili na ministesrtvo aj Európsku investičnú banku.

Informácie o stavbe sú do konca apríla pre občanov prístupné každý utorok v čase od 15. do 18. hodiny v sídle Metro Bratislava, a. s., na Muchovom námestí 1 v Petržalke.

(lau)

Páčil sa vám článok?