Pri Malom trhu rastie výnimočná stavba

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na rozhraní Dunajskej a Páričkovej ulice v týchto dňoch vládne čulý stavebný ruch. Vyrastá tu nová reprezentačná administratívna budova ponúkajúca vysoký štandard, aký v metropole Slovenska ešte stále nie je bežný.

Budova bude mať osem podlaží. Šesť nadzemných podlaží má slúžiť na obchodnú činnosť a je predpoklad, že ich obsadí jedna alebo viaceré renomované firmy, ktoré sú v Bratislave už etablované, prípadne svoje zastúpenie v hlavnom meste ešte len plánujú. Svoju úlohu nepochybne zohrá aj poloha v centre v tesnej blízkosti autobusovej stanice Mlynské nivy a centrály Všeobecnej úverovej banky. Dve podzemné podlažia tvoria parkovacie a skladové priestory. Na prízemí budú obchodné priestory so zázemím.

Budova, ktorá ponúkne nové priestory v centre s celkovou rozlohou asi 2300 m2, je projektom spoločnosti Malý trh so zahraničnou účasťou rakúskej spoločnosti bauControl-Gruppe. Výstavba sa začala v poslednom štvrťroku minulého roku a dokončená má byť v poslednom kvartáli roku 2002.

Na mieste výstavby novej administratívnej budovy bolo donedávna obľúbené trhovisko. Ešte pred začiatkom stavebných prác bratislavské mestské zastupiteľstvo podmienilo súhlas s výstavbou premiestnením trhoviska, známeho ako Malý trh na nové miesto. Pôvodne sa trhovisko malo prsťahovať na Páričkovu ulicu v jej vyústení na Karadžičovu ulicu, pričom po skončení výstavby sa malo vrátiť na svoje pôvodné miesto. Keďže magistrát nedokázal splniť vlastné uznensenie, obrátili sa predajcovia na mestskú časť Staré Mesto, ktorá našla náhradnú lokalitu. Od 30. septembra 1999 je Malý trh presťahovaný na Poľnú ulicu v priestore medzi Sasinkovou a Ulicou 29. augusta, na opačnej strane Ondrejského cintorína.

Po skončení výstavby administratívnej budovy by sa mal Malý trh vrátiť na svoje pôvodné miesto. Ako sme zistili, táto podmienka, s ktorou mesto pozemky v blízkosti trhu predávalo, sa do uznesenia napokon nedostala, preto nie je isté, či sa trh na svoje miesto vráti. V prípade, že sa tak nestane, mestská časť Staré Mesto zachová Malý trh na Poľnej ulici.

(lau)

Takto bude vyzerať nový administratívny objekt pri Malom trhu. Pôjde skutočne o unikátnu stavbu, ktorá do istej miery korešponduje s neďalekou budovou VÚB.
VIZUALIZÁCIA - AK JančinaVIZUALIZÁCIA - AK Jančina

Páčil sa vám článok?