O Most Košická má záujem 12 spoločností

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ako nedávno oznámili predstavitelia spoločnosti Metro, a. s., výstavba piateho bratislavského mosta Košická bude financovaná z prostriedkov štátneho rozpočtu v objeme 1,8 miliardy korún a z už schváleného úveru od Európskej investičnej banky v rovnakej výške. Celkové náklady tak dosiahnu 3,6 miliardy korún a preklenovací úver na začatie prác vo výške 600 miliónov korún poskytne Všeobecná úverová banka.

Podľa predstaviteľov spoločnosti Metro, a. s., neoficiálne už prejavilo záujem o výstavbu mosta 12 zahraničných spoločností. Sú medzi nimi firmy z Japonska, Austrálie, Turecka, Česka, Nemecka, Talianska. Očakáva sa, že do súťaže sa zapojí asi 30 stavebných firiem, medzi nimi aj slovenský Doprastav, Hydrostav, Inžinierske stavby Košice, Váhostav či ZIPP.

Termín vyhlásenia verejnej súťaže závisí od toho, kedy vláda schváli spôsob financovania stavby. Výberové konanie bude trvať asi 130 dní. Samotné začatie prác sa odhaduje na august. Najdôležitejšia etapa výstavby mosta by nemala trvať dlhšie ako 24 mesiacov.

Most bude dlhý 236 metrov a bude postavený bez pilierov. Investorom bude Metro, a. s., ktorú vlastní mesto Bratislava a štát prostredníctvom ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií.

(brn)

Páčil sa vám článok?