Čierne stavby na Slavíne možno odstránia

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na februárovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva mestskej časti Staré Mesto sa stalo čosi významné. Poslanci hlasovali o stanovisku k územnoplánovacej dokumentácii pre lokalitu Slavín. Takmer vo všetkých prípadoch, kde sa rozhodovalo o tom, či zastavať nateraz voľné zelené plochy, alebo nie, zreteľnou väčšinou hlasov súhlasili so zachovaním zelene.

Zeleň dostala oficiálne prednosť aj na tých miestach, kde už stavebníci realizovali čierne stavby. Malo by to teda znamenať ich odstránenie. Vyslovili sa tiež v prospech regulatívov, ktorých dodržanie umožní zachovať jestvujúce výhľady na mesto. Novostavby pri vyhliadkových uliciach nebudú môcť výhľady zacloniť. Pozemky novostavby nesmú mať plné murované oplotenie, aby sa zachovali priehľady na okolitú krajinu.

Je to prvý významný krok k zachovaniu mimoriadnych krajinárskych hodnôt v tejto časti hornatého stredu mesta. Samotný dokument musí ešte potvrdiť s konečnou platnosťou mestský poslanecký zbor. Chceme veriť, že prejavia rovnakú mieru citu k prostrediu a potrebám mesta, ako to urobili nedávno staromestskí poslanci. Dôležitú úlohu tiež zohrajú stavebné úrady, ktoré majú dohliadať na dodržovanie práva pri výstavbe.

Vnútorné hory sú čímsi mimoriadnym v organizme Bratislavy. Závidieť nám ich môžu v mnohých veľkých mestách. Máme hornaté centrum s krajinou a prírodou, s drobne štruktúrovanou zástavbou rodinných domov, úzke krivolaké uličky, nádherné výhľady na mesto a okolitú krajinu.

Okolie Slavína je v tomto smere najcennejšie. Jeho súčasťou je bratislavský Central Park - Horský park, bývalé a ešte zelené Pallehnerova a Prueger-Wallnerova záhrada, Kalvária. Nachádza sa tu mimoriadne cenná, jemne členitá krajina, pramenné oblasti, mokraďovité úseky. Ich zastavanie by znamenalo ich zánik. Krajina by prestala byť verejným priestorom prinášajúcim radosť a úžitok všetkým návštevníkom. Stala by sa majetkom niekoľkých jednotlivcov. Niekoľko bezohľadných investorov už stihlo v okolí zohyzdiť niektoré miesta nadrozmernými, nevzhľadnými a husto vedľa seba nastavanými budovami. Iní si postavili okolo svojich parciel vysoké murované múry.

Dobrou správou zo Starého Mesta teda je, že po avizovanej obnove Kalvárie a perspektíve zavedenia mikrobusovej linky na plyn, sa samospráva chce vysporiadať s necitlivosťou, bezohľadnosťou a nedisciplinovanosťou investorov v prospech väčšiny občanov tohto mesta.

Kamil Procházka, Nadácia Horský park

Páčil sa vám článok?