V Bratislave bude vybudovaných 42 km diaľnic

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Diaľnice majú na území Bratislavy nezastupiteľný význam aj pre mestskú dopravu. Je to v súlade s trendom vo vyspelých krajinách, kde vo väčších mestách sú diaľnice vedené cez ne a v určitých úsekoch plnia aj funkciu mestskej komunikácie.

Podľa informácií hovorkyne Slovenskej správy ciest (SSC) Viktórie Kmeťovej je celková dĺžka diaľnic v Bratislave 42 kilometrov, z toho v prevádzke je 28,5 km, vo výstavbe 6,5 km a v štádiu prípravy 7 km.

Diaľničný ťah D2 sa začína na konci súvislého prevádzkovaného ťahu Praha - Brno - Bratislava v Lamači a pokračuje západnou časťou mesta v južnom smere cez most Lafranconi k štátnej hranici s Maďarskom. kde sa na maďarskej strane pripojí na diaľnicu M15. Diaľničný ťah D2 pozostáva z troch úsekov: Lamačská cesta - Staré grunty (úsek je v štádiu prípravy), Staré grunty - most Lafranconi - Viedenská cesta (úsek je v prevádzke) a Viedenská cesta - štátna hranica Slovenska a Maďarska (úsek je v konečnom štádiu výstavby).

Diaľničný ťah D61 sa začína colným územím štátnej hranice SR s Rakúskom, Kittsse - Jarovce a pripája sa na diaľnicu D2 Viedenská cesta - štátna hranica SR a MR križovatkou Jarovce. Odtiaľ pokračuje po trase D2 severným smerom k Dunaju v dĺžke 6,950 km na križovatku dvoch diaľnic a vetvami V3 a V4, pričom trasa diaľnice vedie východným smerom pozdĺž Dunaja.

Rieku preklenie diaľničným mostom v oblasti bratislavského riečneho prístavu (Prístavný most) a pokračuje cez križovatku Bajkalská a západným obchvatom letiska M. R. Štefánika sa pri križovaní s cestou I/61 pripojí na prevádzkovaný úsek diaľnice D61 Bratislava - Ladce.

Diaľničný ťah D61 tvorí päť úsekov: štátna hranica SR a Rakúska - križovatka Jarovce (úsek je v konečnom štádiu výstavby), vetvy V3 a V4 križovatky D2 a D61 (úsek je v prevádzke), Viedenská cesta - Prístavný most (úsek je v štádiu prípravy), Prístavný most - Mierová ulica (úsek je v prevádzke) a Mierová ulica - Senecká cesta (úsek je v počiatočnej fáze výstavby).

(lau)

Páčil sa vám článok?