Výstavbu diaľnice pod Sitinami odložili

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Výstavbu diaľničného úseku D2 Lamačská cesta - Staré Grunty odložili na budúci rok. Pôvodne sa malo začať so stavebnými prácami v polovici tohto roka, nestalo sa tak.

Dôvodom bolo oneskorené vydanie územného rozhodnutia Okresným úradom Bratislava 4 (oneskorenie o 14 mesiacov) a odvolanie sa bratislavských občianskych združení proti tomuto rozhodnutiu.

Po potvrdení právoplatnosti územného rozhodnutia Slovenská správa ciest ako investor stavby vypracuje technicko-ekonomickú štúdiu stavby. Jej výsledkom bude určenie oblastí, ktoré bude prevádzka diaľnice negatívne ovplyvňovať, a bude obsahovať aj návrhy riešení týchto vplyvov. Vypracovanie tejto štúdie stanovil bratislavský magistrát a bolo to aj jednou z podmienok na vydanie stavebného povolenia. Najefektívnejší variant, riešiaci túto problematiku, bude zakomponovaný do súťažnej dokumentácie. Medzinárodnú súťaž na výber dodávateľa stavby vyhlásia tri mesiace pred začatím výstavby termínom, teda v máji 2001.

Ponuky záujemcov o výstavbu bude posudzovať komisia, zložená zo zástupcov investora, rezortného ministerstva, Štátneho fondu cestného hospodárstva a Transparency International Slovensko. Garantom ďalšieho zrýchlenia procesu príprav by mal byť do konca roka očakávaný nástup japonského konzultanta.

Plánovaný trojkilometrový úsek Lamačská cesta - Staré Grunty je súčasťou diaľničného ťahu D2, ktorý v Lamači nadväzuje na diaľnicu Praha - Bratislava a pokračuje k hranici s Maďarskom a Rakúskom. Jeho súčasťou bude aj 1,44 kilometra dlhý tunel popod Sitiny. Náklady na realizáciu celého projektu budú zhruba 3,5 miliardy korún, väčšia časť bude financovaná z úveru od Japonskej banky pre medzinárodnú spoluprácu (JBIC). So sprevádzkovaním diaľničného úseku sa ráta ku koncu roka 2004, k samotnému ukončeniu prác by však malo dôjsť v polovici roka 2005.

(brn)

Páčil sa vám článok?