Mesto vyhlásilo architektonickú súťaž pre nájomné byty v Prievoze, fungovať budú na komunitnom princípe

13.10.2020
Súčasný stav na pozemku Parková v Prievoze

Zdroj: MIB

Páčil sa vám článok?

Bytový dom vyrastie na mestskom pozemku na Parkovej ulici v Prievoze, pribudnúť by tam malo 24 bytov. Určený a prispôsobený bude pre nájomníkov, ktorými majú byť primárne seniori.

Architektonickú súťaž  vyhlásil magistrát spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy a spoločnosťou METRO, určená má byť pre nájomný bytový súbor s nájomným bývaním. 

Nájomné bývanie sa bude skladať z 24 bytových jednotiek, ktoré budú fungovať na komunitnom princípe, spoločná bude napríklad obývačka alebo kuchynka.

 "Hlavné mesto eviduje vysoký počet žiadateľov o pridelenie bývania, pričom skupina seniorov tvorí významnú časť spomedzi žiadateľov. V pobytových zariadeniach pre seniorov sú klientami často sebestační a aktívni seniori a seniorky," uviedla Marcela Glevická z Metropolitného inštitútu hlavného mesta.

 Ako ďalej pripomenula, Bratislava trpí nedostatkom nájomných mestských alebo komunálnych či obecných bytov, ktorých je v hlavnom meste menej ako 1 % zo všetkých bytov.   "Pre porovnanie, vo Viedni, ktorá buduje nájomné bývanie už od tridsiatych rokov, tvoria nájomné byty až 60 percent bytového fondu," dopĺňa Glevická s tým, že priemer EÚ v podiele verejných nájomných bytov na celkovom počte bytov je približne 10 percent. 

Zdroj: MIB

​Súčasný stav na pozemku Parková v Prievoze

 „Rozhodnutie o tom, že tento konkrétny projekt bude určený najmä starším obyvateľom a obyvateľkám, vychádzalo z viacerých predpokladov. Primárne sme zohľadňovali tichú atmosféru lokality a charakter okolia, ktoré sú dané nízkou zástavbou rodinnými domami, Csákyho kaštieľom so susediacim zariadením a zelenými plochami so vzrastlými stromami,“ uvádza riaditeľ Sekcie súťaží Metropolitného inštitútu Bratislavy Peter Lényi.   

Nemenej dôležitým faktom je blízkosť Csákyho kaštieľa, v ktorom pôsobí Kongregácia Dcér sv. Františka z Assisi. Spolunažívaním v blízkosti ich sídla sa tak nenaruší pokojný charakter života  v celom okolí. Postavených bude približne 24 bytových jednotiek, ktoré budú fungovať na komunitnom princípe – spoločná obývačka alebo kuchynka.   

„Spoločné priestory sú dôležitým socializačným prvkom. Chceme, aby seniori a seniorky ubytovaní v nových bytoch sa navzájom poznali a zabránili tak prípadnej samote,“ uviedla námestníčka primátora Lucia Štasselová. Všetky priestory musia byť bezbariérové vrátane balkónov a zároveň musia mať zabezpečené výťahy.  

 "V zadaní súťaže je tiež podmienkou, aby nové byty rešpektovali výrazovú dominantnosť kaštieľa, alebo aby výška nových objektov nepresahovala priemernú výšku hrebeňov striech rodinných domov na Fibichovej ulici," spresňuje zadanie Glevická. Zadanie taktiež uvádza, že vysoká zeleň musí byť chránená v maximálnej možnej miere, nakoľko poukazuje na historickú identitu územia.   

 Podľa vyjadrenia Metropolitného inštitútu, pri tvorbe zadania MIB zorganizoval aj participatívne stretnutie s miestnymi obyvateľmi a obyvateľkami, kde im bol predstavený zámer výstavby, obyvatelia mohli vyjadriť svoje podnety, ktoré sa premietli do zadania súťaže.  

MIB v minulom roku vyhlásil architektonickú súťaž pre nájomné byty na Terchovskej ulici, vo februári tohto roku zverejnili víťazný návrh ktorý bol vybraný odbornou porotou spomedzi 76 návrhov.  Architekti môžu svoje návrhy posielať do 07. 12. 2020 do 17:00 cez portál Josephine 

(ts,nc)

   

 

 

 

 

 

Páčil sa vám článok?