Bitka o Napoleonský vŕšok bude pokračovať

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Staré Mesto schválilo urbanistickú štúdiu zóny Mudroňova ulica Juhozápad. Napokon jediným problematickým bodom sa ukázalo hlasovanie o regulačnom bloku č. 34, za ktorým sa skrývala parcela na Radvanskej ulici 1, známa v poslednom čase tiež ako Napoleonský vŕšok.

Predaj tohto pozemku súkromným vlastníkom schválili poslanci už v decembri 1997 aj s povinnosťou prevziať záväzok súdneho sporu vo veci výpovede pôvodnému nájomcovi, s ktorým Staré Mesto viedlo zdĺhavý súdny spor o odstránenie UNIMO buniek. K odpredaju tohto pozemku došlo aj preto, že v územnom pláne nebol určený na vyhradenú zeleň, šport alebo rekreáciu, ani na inú funkciu, ktorá by signalizovala zámer prebudovať túto plochu na turisticky atraktívne miesto.

Neskôr sa proti investičnému zámeru nového vlastníka zdvihla vlna odporu zo strany viacerých obyvateľov tejto lokality, ktorá vyvrcholila založením Združenia občanov Fialkové údolie a podpisom petície. Mestská časť preto aj v záujme presného definovania tohto územia pre prípadné investičné aktivity ďalších stavebníkov a samotných obyvateľov dala vypracovať urbanistickú štúdiu.

Urbanistickú štúdiu spracovali pre spomínaný pozemok v troch variantoch. V hlasovaní poslancov získal väčšinu hlasov druhý variant. Ten ráta s postavením polyfunkčného bytového domu s obchodnými službami, priestormi technickej infraštruktúry a sta-tickej dopravy so štyrmi nadzemnými a dvomi podzemnými podlažiami. V podzemných garážach bude miesto pre 117 automobilov.

Zástupcovia občianskeho združenia považujú toto rozhodnutie za svoju prehru, pretože podľa ich názoru ide o najhoršie možné riešenie pre danú lokalitu. Zároveň sa vyjadrili, že sa o revíziu rozhodnutia poslancov budú uchádzať u starostu mestskej čast Staré Mesto, v Národnej rade SR a dokonca na me-dzinárodnom súde v Štrasburgu.

Podľa viacerých poslancov, ktorí druhý variant podporili, však mestská časť iba potvrdila svoje kladné záväzné stanovisko, ktoré už raz vydala v čase, keď nebol známy žiadny odpor občanov, ani iný dôvod pre jeho nevydanie. Staré Mesto si bolo vedomé narastajúcej potreby podrobnejšej regulácie tohto územia, ako to stanovuje územný plán. Bolo by neetické predať záujemcovi pozemok, vydať k jeho zámeru záväzné stanovisko a potom mu znemožniť získať územné rozhodnutie na realizáciu pôvodného investičného zámeru, kvôli ktorému sa o pozemok uchádzal. Tieto argumenty pravdepodobne najviac zavážili aj pri rozhodovaní poslancov.

(miv)

Páčil sa vám článok?