Výstavba nových nájomných bytov: Aká je situácia vo vytipovaných lokalitách?

17.8.2020

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Magistrát vytypoval v Petržalke 5 lokalít, kde by mohli vyrásť nájomné byty. Deklaroval, že Štúdia umiestnenia nájomného bývania na území Bratislavy (v hlavnom meste zahŕňa 17 lokalít) slúži na to, aby sa zistilo, či stavba v danom území vyhovuje. Aká je realita?

Na poslednom mestskom zastupiteľstve sme sa dozvedeli, že výstavba na Muchovom námestí je už hotová vec. Nehrozí to aj ostatným lokalitám?

Napríklad v Petržalke sa potenciálna výstavba nájomných bytov týka piatich lokalít – Sosnová, Bratská, Šustekova, Muchovo námestie a Viedenská cesta. O Muchovom námestí už mestské zastupiteľstvo rozhodlo. Schválilo zmluvu o spolupráci so spoločnosťou METRO. Týka sa realizácie projektu výstavby dvoch bytových domov.

O objasnenie sme požiadali petržalského a mestského poslanca Milana Vetráka, ktorý sa témou zaoberá. V januári tohto roka sa dohodol s primátorom Bratislavy, že všetky realizačné štúdie k výstavbe náhradných bytov v dotknutých lokalitách, kde mesto eviduje výhrady verejnosti, sa s obyvateľmi týchto lokalít prerokujú skôr, než sa bude pokračovať v plánoch na prípadnú výstavbu. Participáciu s verejnosťou pri týchto projektoch zastrešuje Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB). Po stretnutí s jeho riaditeľom Jánom Mazúrom nám poslanec opísal aktuálny stav jednotlivých projektov.

Projekt na Muchovom námestí
„Ide o stavebný pozemok, na ktorom sa projekt bude realizovať v takom rozsahu, ktorý môžu ovplyvniť aj obyvatelia dotknutej lokality,“ konštatuje Milan Vetrák. „Súčasťou projektu bude výstavba garážového parkovacieho domu pri koľajovej trati železnice. V súčasnosti tu „nadivoko“ parkujú motorové vozidlá. V rámci iného projektu sa tu uvažuje o zastávke vlaku s prepojením na električku. Realizačne bude projekt zastrešovať mestsko-štátna spoločnosť Metro, stretnutie s občanmi bude v blízkej dobe organizovať MIB.“

Na júnovom mestskom zastupiteľstve sa aj vďaka poslankyni Elene Pätoprstej podarilo presadiť doplnenie zmluvy o spolupráci so spoločnosťou Metro, aby pri príprave architektonickej štúdie projektu bola povinná spolupracovať s mestskou časťou Petržalka, miestnou komisiou územného plánu, výstavby a rozvoja a komisiou životného prostredia a verejného poriadku a participovať s obyvateľmi štvrte.

Projekt na Šustekovej
„Je v štádiu prípravy realizačnej štúdie, ktorá bude v ďalšom kroku prerokovaná s obyvateľmi dotknutej lokality. Prípadná výstavba je otvorenou záležitosťou, bude závisieť aj od postoja dotknutých obyvateľov. Podobne ako starosta Petržalky, ani ja nie som naklonený výstavbe v tejto lokalite,“ uviedol Milan Vetrák.

Projekt na Sosnovej
Ide v podstate o dva projekty. Jedným je projekt výstavby štandardných bytov a administratívnych priestorov na mieste, kde sa v súčasnosti nachádzajú rodinné domy, ktoré sú až na jednu výnimku predané miestnemu developerovi. „Ten má podľa mojich informácií aj povolenie na výstavbu. Myslím si však, že vhodnejšie by bolo dotknuté územie riešiť po dohode s hlavným mestom,“ povedal nám Milan Vetrák. Naproti tomu projekt výstavby nájomných bytov sa tak skoro realizovať nebude, pretože dotknutá lokalita na Sosnovej je v územnom pláne mesta vymedzená spôsobom, ktorý neumožňuje v požadovanom rozsahu realizovať zamýšľanú výstavbu. „Keby sa vedenie mesta pokúsilo v ňom pokračovať, bude musieť najskôr zmeniť územný plán, čo sa odhaduje na 5 rokov. Aj v tomto prípade však platí, že po vyhotovení realizačnej štúdie bude nasledovať jej prerokovanie s obyvateľmi dotknutej lokality.“

Projekty na Bratskej ulici a Viedenskej ceste
„K  vybraným lokalitám na Bratskej ulici a Viedenskej ceste neevidujem početnejšie výhrady obyvateľov, aj keď pri projekte na Viedenskej ceste bude treba najskôr doriešiť výhrady z pohľadu právnych predpisov týkajúcich sa oblasti životného prostredia, keďže ide o chránené územie,“ dodal poslanec.
(in)

Páčil sa vám článok?