Občania žiadajú, aby diaľnica mala strechu

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

O projekte výstavby diaľničného prepojenia Lamačská cesta - Staré Grunty tunelom popod Sitiny sme už informovali. Proti výstavbe tunela, ktorý má odbremeniť križovatku na Patrónke, vystúpilo občianske združenie Za zdravú Patrónku a niektorí obyvatelia tejto lokality.

Tí kritizujú najmä vysokú hlučnosť v Mlynskej doline, ktorá podľa ich názoru po dobudovaní tunela a presmerovaní diaľničného ťahu D2 ešte stúpne. Preto žiadajú prijať také opatrenia, ktoré by znížili hladinu hluku v Mlynskej doline.

Podľa občianskeho združenia Za zdravú Patrónku je jediným účinným riešením odstránenia hlučnosti v Mlynskej doline zastrešenie diaľnice spolu so zastrešením miestnych komunikácií. V zahraničí je podľa nich zastrešenie diaľnic časté, napríklad v blízkej Viedni, v Berlíne, Bruseli, pri Klagenfurte a vo Švajčiarsku. Tento variant je však podstatne drahší, aj preto sa investor Slovenská správa ciest k tejto myšlienke stavia odmietavo. Uvažuje totiž s vybudovaním protihlukového valu a protihlukových stien v Mlynskej doline.

„Slovenská správa ciest by mala akceptovať platné zákony a považovať v prípade vedenia diaľnic cez mesto ich zastrešenie za samozrejmé, alebo diaľnice viesť mimo územia mesta. V opačnom prípade sa budú práva občanov Bratislavy na zdravé životné prostredie automaticky porušovať. To sú požiadavky vyplývajúce iba zo súčasných právnych noriem, ktoré sú postavené na priemerných hladinách hluku,“ tvrdia zástupcovia občanov.

O kompromisné riešenie sa pokúsil primátor Bratislavy Jozef Moravčík, ktorý zorganizoval stretnutie investora, projektanta a nespokojných občanov. Investor však odmietol na projekte zmeniť čo i len čiarku. Primátor síce podporil návrh občianskych združení zastrešiť dopravné komunikácie, s tým že súčasné riešenie je „hroznou ranou“ v takej krásnej lokalite, ako je Mlynská dolina.

Zodpovednosť za existujúcu hlučnosť však na seba zobralo mesto, a preto je podľa občanov málo pravdepodobné, že sa mu pri jeho súčasnej finančnej situácii podarí tento problém vyriešiť. Magistrát a investor navrhli zaviesť monitoring hlučnosti a prijať protihlukové opatrenia, ak monitoring dokáže prekročenie hraníc hlučnosti. Podľa obyvateľov Patrónky je hlučnosť v tejto lokalite vysoká už dnes.

(brn)

Takto vyzerá maketa idey Revitalizácie Mlynskej doliny pri pohľade od Mosta Lafranconi. Vpravo dole je existujúce premostenie doliny s odbočkou do Slávičieho údolia, vľavo hore je vyústenie doliny na Patrónku. Časť doliny by mala byť zastrešená a na streche by mal vzniknúť zábavno-vzdelávací park s dlhým pavilónom na pravej strane doliny.
FOTO - VŠVU

Páčil sa vám článok?