Bude Starý most presklenou kaviarňou?

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nie som architekt, aj keď ma každé nové dielo v Bratislave vie osloviť, ale spomínam si, ako v 80. rokoch študenti fakulty architektúry v niektorých študentských prácach uvažovali o revitalizácii Starého mosta, vtedy ešte s prídavkom Mosta Červenej armády.

Uvažovali ho zaskliť, pridať ešte jedno poschodie, ktoré by bolo akousi atypickou reštauráciou a kaviarňou zároveň pre Bratislavčanov a návštevníkov.

Najprv sa mi táto myšlienka zdala príliš divoká, pretože samotnému konštrukčnému riešeniu mosta chýba akákoľvek dávku fantázie, ale teraz po rokoch musím uznať, že ide o vskutku výborný nápad. Čo vy na to - kompetentní architekti z Útvaru hlavného architekta mesta? Stačí len navštíviť Prahu, kde z funkcionalisticky riešeného Veletržního paláca pred pár rokmi spravili Galériu moderného umenia.

V hlavnom meste Francúzska to isté dokázali z bývalej tržnice - brucha Paríža. V Londýne celý neatraktívny East End, prístavnú časť plnú nevzhľadných skladov, hál a budov premenili na finančné centrum Európy. Starý most má pre takúto funkciu priam ideálnu lokalitu. V jeho blízkosti sídli Univerzita Komenského a predovšetkým Filozofická a Právnická fakulta, neďaleko je Malá scéna SND a o chvíľu o pár metrov Nová budova SND, ktorá každý večer bude pozývať svojich divákov do svojich útrob. Iste takáto všedná možnosť návštevy Starého mosta by bola atraktívna.

Domnievam sa, že je práve vhodný čas na úvahy o budúcom využití práve jeho najstaršieho brata. Dnes už možno zabudnuté študentské práce môžu byť dobrou inšpiráciou.

Miro Dolnák, Bratislava

Po dokončení nového mosta Košická sa plánuje diskusia o budúcnosti Starého mosta. Viete si ho predstaviť napríklad ako presklenú kaviareň?
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie