Čitatelia sú zverejnenou štúdiou pobúrení

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nechcel som veriť vlastným očiam, keď mi padli na vizualizáciu domu Zlatý jeleň. Do hlavy mi udrela hlavne veta, že “koncept je založený na negácii obvyklého súladu dostavby s hmotou susediacich objektov...”

Som rodák z Bratislavy a už dlhšie registrujem snahy o rôzne megalomanské prestavby Námestia SNP. Ja len dúfam, že kompetentní ľudia si zachovajú zdravý rozum a niečo podobné neschvália! Myslím, že by sa mali poučiť z Paríža, kde Montparnaský vežiak je omylom a aj z Viedne, kde Millenium Tower tiež nie je na najlepšom mieste. Treba len dúfať, že čo nezničili dve svetové vojny a iné prírodné a ideologické katastrofy, nezničia novodobí investori, ktorým nie je nič sväté. Asi im bude treba na okraji Bratislavy vyhradiť areál, kde si budú môcť takéto domy zrealizovať. Budú tam určite mať lepšie svetlotechnické, dopravné, základové a realizačné podmienky. Parížsky La Defance je názorným príkladom, ako sa to dá zrealizovať.

Martin Sládek

~     ~     ~
Posledné vydanie Staromestských novín (Bratislavských novín) nám prinieslo vizualizáciu architektonickej štúdie predstavujúcej mrakodrap, ktorý má “kultúrnym spôsobom prepojiť atraktívne priestory medzi Námestím SNP a Obchodnou ulicou”. Pozerám sa na uverejnené pohľady a hľadám tú kultúrnosť. Nedivím sa, že mestská časť Staré Mesto sa k nej za taký dlhý čas nevyjadrila. Predložený návrh pôsobí šokujúco. Žiaľ, nie je jedinou stavbou ktorá vyrástla v posledných rokoch v Bratislave a vyvoláva údiv. Samozrejme,  natíska sa otázka, ako je možné, že takéto projekty prešli schvaľovacím konaním mestských úradov?  Vari môžeme hľadať odpoveď v skutočnosti, že v Bratislave bola zrušená funkcia hlavného architekta mesta. Spomínam si, ako nám dôležitosť tejto funkcie vysvetľovali naši páni profesori na fakulte architektúry. Hlavný architekt musí byť osobnosťou v oblasti architektúry. Osobnosť hlavného architekta dáva pečať výrazu mesta, koordinuje výstavbu na základe urbanistických prognóz, rozvoja a je zárukou, že chaos v meste nebudú vytvárať rôzni finanční a obchodní magnáti (žiaľ aj s pomocou vybraných architektov).

A. Tomašáková

~     ~     ~
Spočiatku som si myslel, že ide o smutný vtip, pretože ide o návrh asi 20-poschodového domu, ktorý v dotknutom domoradí zapôsobil ako slon v porceláne. Po prvom šoku som zadúfal, že pod obrázkami nájdem uspokojujúci komentár. Priznávam sa, že som automaticky dúfal v “negáciu” predkladaného megamonumentu. Text mi však vyrazil dych, pretože autori plod svojej práce podporili filozofiou “negácie súladu s hmotou susediacich domov”. Tlieskajme tvorcom, lebo máme nový revolučný prístup k prestavbe mesta: Negáciu! Už vidím užasnuté zástupy, vidím, ako sa úžas mení na nadšenie. Po oslavných ohňostrojoch na akademickej pôde (autori P. Gál a J. Furdík sú pedagógmi na fakulte architektúry!), môžu nastúpiť rečníci, ktorí tézami o budúcej európskej metropole (preč s provinčnou históriou) vytvoria cestu pre investičných žralokov a.... buldozéry. Už vidím, ako sklo-kovové veže vyrastú na každom voľnom miestečku historického jadra (jedna by mohla byť namiesto Rolandovej fontány). Možno si pomyslíte, že preháňam. No moja skúsenosť mi hovorí, že tento vtip má sakramentsky vážne pozadie. Je totiž možné, že stratégia šoku prinesie ovocie, a Bratislavčania ani nezbadajú, ako na Námestí SNP vyrastie napríklad 15-poschodový dom. Veď sa už hovorilo o podstatne väčšej stavbe, nie?

Š. Aškenazy

~     ~     ~
Aj keď sa mi zdá informácia na titulnej strane novín skôr ako novoročná novinárska kačica, nedá mi, aby som nezareagoval. V posledných niekoľkých rokoch sa vynakladá veľa prostriedkov a úsilia na skrášlenie a “oživenie” centra mesta a myslím, že sa to celkom darí. Aj keď Námestie SNP už nie je v historickom centre, myslím, že postaviť tam takúto chladnú betónovo-oceľovo-sklenenú budovu je barbarstvo. Veľmi by som sa hanbil za Bratislavu, keby mestské úrady pripustili v centre mesta takúto stavbu.

Peter Tomcsányi

Páčil sa vám článok?