Podľa obyvateľa sa na Tomášikovej stavia načierno

7.12.2006
Páčil sa vám článok?

Proti stavbe osempodlažného polyfunkčného domu na Tomášikovej ulici oproti bývalému obchodnému domu Ružinov majú výhrady obyvatelia priľahlých domov. Podľa nich ide čiastočne o čiernu stavbu, stavebný úrad tvrdí opak.

Ako nám napísal Peter Žatko, zástupca vlastníkov bytov priľahlého domu na Papraďovej ulici číslo 3 a 5, mestská časť Bratislava - Ružinov 11. januára vydala na spomenutý polyfunkčný dom stavebné povolenie, pričom bola porušená svetlotechnická norma. Na základe odvolania vlastníka bytu vo vedľajšom bytovom dome krajský stavebný úrad rozhodol o zmene stavby tak, že v severnej časti musí byť stavba terasovite znížená na 6. nadzemné podlažie. Práve túto časť vynechanú kvôli presvetleniu bytov domu na Papraďovej ulici však začal stavebník zastavovať.

Podľa P. Žatka starosta Ružinova Pavol Kubovič vydal stavebníkovi stavebné povolenie na zmenu stavby pred dokončením a zo stavebného konania boli vylúčení všetci účastníci okrem stavebníka, investora a projektanta. Tým zabezpečil stavebníkovi, aby sa už nikto nemohol odvolať, vrátane vlastníkov bytov na Papraďovej, ktorých sa zníženie najviac týkalo. Podľa P. Žatka obyvatelia zatieneného domu ešte 9. júna tohto roka podali návrh na obnovu územného konania na krajský stavebný úrad, ten však dosiaľ nerozhodol.

Vo vyjadrení pre Bratislavské noviny ružinovský stavebný úrad uviedol, že nejde o čiernu stavbu, pretože na ňu bolo vydané územné rozhodnutie a stavebné povolenie. Ešte v rámci územného konania bolo predložené svetlotechnické posúdenie vplyvu stavby na okolitú zástavbu, na základe ktorého regionálny úrad verejného zdravotníctva vydal súhlasný posudok na vydanie územného rozhodnutia.

Na základe odvolania P. Žatka krajský stavebný úrad pozmenil stavebné povolenie pre zistenie nedodržania svetlotechnických noriem. Projekt bol upravený vytvorením preluky podľa predloženého prepracovaného svetlotechnického posúdenia. Podľa stavebného úradu stavebník spomenutú preluku nezastaval, požiadal o zmenu stavby pred dokončením, pričom kaskádovitá preluka je na novostavbe ponechaná. V stanovisku stavebného úradu sa ďalej uvádza, že touto zmenou stavby nie sú dotknuté práva obyvateľov priľahlého domu. V určitej fáze skutočne stavebný úrad nariadil zastavenie stavebných prác, avšak len do vydania zmeny stavby pred dokončením. Podľa stavebného úradu boli písomnosti v územnom a stavebnom konaní vlastníkom susedných nehnuteľností pre veľký počet účastníkov konania doručované verejnou vyhláškou, čo je v súlade s ustanoveniami stavebného zákona.

V závere vyjadrenia stavebného úradu sa konštatuje, že stavba je v súlade platným územným plánom, čo vo svojom záväznom stanovisku deklarovalo aj mesto Bratislava.
Páčil sa vám článok?