Niektoré domy v centre zostanú asi neopravené

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pred niekoľkými dňami sa na predstaviteľov mesta obrátili otvoreným listom zástupcovia Únie somrákov a bezdomovcov (ÚSB), v ktorom vyjadrili rozhorčenie nad neustále sa zhoršujúcimi podmienkami života ľudí bez prístreška v centrálnej mestskej časti.

Ako sa uvádza v liste podpísanom predsedom ÚSB Ladislavom Bezstrešným, najväčšie problémy bezdomovcom spôsobuje unáhlená a nekoncepčná rekonštrukcia chátrajúcich domov v centre mesta. Práve tieto objekty boli jediným domovom mnohých ľudí, ktorí z rôznych dôvodov prišli o strechu nad hlavou.

Najvypuklejšie sa tento nepriaznivý stav prejavuje v zimných mesiacoch, keď sú bývalí nájomcovia nútení počas chladných nocí nocovať na verejných miestach, v čakárňach na staniciach, v podchodoch, alebo kde sa dá.

Únia sa v tejto súvislosti obracia na primátora a starostu centrálnej mestskej časti, aby v čo najkratšom čase zastavili nezmyselnú obnovu pamiatok na korze a v jeho bezprostrednom okolí a zaručili členom ÚSB právo na život v centre mesta. Možností na dôstojný život bezdomovcov a somrákov zostalo už tak málo, že na bývanie v tom mizivom zvyšku neopravených budov museli vytvoriť poradovník záujemcov.

Ako pre naše noviny uviedol predseda ÚSB Ladislav Bezstrešný, v prípade nevyhovenia žiadosti zo strany predstaviteľov mesta sú pripravení obrátiť sa so sťažnosťou na najvyššie orgány Európskej únie a všetky medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv.

(cha)
SILVESTROVSKÁ FIKCIA

Páčil sa vám článok?