FOTO a VIZUALIZÁCIE: Odštartoval projekt Vydrica: Aktuálne prebiehajú terénne úpravy

16.9.2019
Projekt Vydrica  Daniel Horník vedúci oddelenia realizácie stavieb Vydrice

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Na projekte Vydrica v bratislavskom podhradí sa dnes začali prípravné práce pre statické zabezpečenie projektu. Jeden z najočakávanejších developerských projektov v hlavnom meste v konečnej fáze prepojí podhradie a pešiu zónu.

Územie s rozlohou približne 3,3 hektára v zaujímavom prostredí Starého Mesta v tesnej blízkosti Mosta SNP bol opustený od konca 60. rokov. V týchto dňoch sa začala meniť tvár tejto lukratívnej lokality a brázdia tadiaľ stavebné stroje.

Nová štvrť ponúkne byty a administratívne priestory. Pre budúcich majiteľov developer vybuduje 450 bytov, pričom by malo ísť o sedempodlažné budovy. 

„Prvá fáza stavebných prác prebieha od Rybárskeho cechu po Vodnú vežu. Zahŕňa odťaženie zeminy a časti skalného masívu až po bývalé parkovisko a odťaženie a statické zabezpečenie brala. Zabezpečenie brala bude realizovať špecializovaná firma s dlhoročnými medzinárodnými skúsenosťami, na jej požiadanie sme nad rámec vykonali ešte ďalšie geologické prieskumy kvality skalného masívu. Práce v prvej fáze sú naplánované do marca budúceho roku, hovorí Peter Kavecký, predseda predstavenstva Vydrica Development. Ubezpečuje, že všetky stavebné práce prebehnú v súlade s povoleniami, v spolupráci s pamiatkarmi a s ohľadom na obyvateľov.

​"Hrubé terénne úpravy 1. fázy v súlade s povolením boli začaté v auguste a skončiť by mali okolo januára, februára 2020 a nasledovať budú ďalej práce na technickej inšfraštruktúre, "informoval nás dnes Juraj Juritka, šéf developmentu projektu Vydrica. Ďalej dodal, že predpokladané pokračovanie stavebných prác v druhej a tretej fáze zahŕňa prípravu terénu od Vodnej veže smerom k podmostiu a následne výkop jamy a odťaženie hradného brala. Nakoniec sa pred začatím výstavby doťaží zemina pre garáže a podzemné podlažia bytových domov.

 Na stavbe momentálne prebieha ručná a mechanická recyklácia zeminy pomocou certifikovaných strojov. Až 99% zrecyklovanej zeminy a stavebného odpadu sa znovu použije na stavbe Vydrice, alebo pri iných stavebných projektoch v Bratislave. Príprava územia bude pokračovať prekládkou a uložením nových sieťových vedení pre plyn, vodu, kanalizáciu a ďalšie rozvody. "Aktuálne teda prebieha triedenie, drvenie a v podstate separovanie iných ako vodných odpadov na recykláciu a odvoz tohto materiálu mimo stavenisko," povedal nám dnes na tlačovom brífingu Daniel Horník vedúci oddelenia realizácie stavieb projektu Vydrica. Podľa neho odvoz zeminy zásadne neobmedzí plynulosť premávky. Vozidlá majú dopravným značením povolené odbáčanie doprava, ak je cesta voľná. 

Rozoberanie historických artefaktov na území a ich dočasné zakonzervovanie prebieha v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom a pod stálym dohľadom archeológa, ktorý je prítomný na stavbe. „Múr za Arzenálom sme geodeticky zamerali, nafotili a digitálne zadokumentovali. Momentálne ho rozoberáme schváleným postupom. Rovnako pozostatky Kempelenovho vodovodu, ktorý bol odbornou firmou zadokumentovaný a rozobraný na tehly, ktoré zakonzervujeme a uložíme na vhodné miesto, kde počkajú na svoje opätovné použitie, ktoré bude súčasťou budúcej podoby Vydrice,“ vysvetľuje Daniel Horník. 

 „Po dlhých rokoch pustnutia lokality sme spustili stavebné práce na projekte Vydrica. Urobíme maximum pre to, aby výstavba nenarušila bežný život v okolí. Na jej konci čaká obyvateľov hlavného mesta nový verejný priestor s napojením pešieho korza z historického centra do Podhradia. V tejto súvislosti nás teší oživenie Vodnej veže zajtrajším otváracím koncertom Jazzových dní. Chceme, aby sa z Vodnej veže stalo živé miesto Vydrice a sme pripravení poskytnúť v tejto veci súčinnosť magistrátu, hovorí Juraj Rehák, člen dozornej rady Vydrica Development

Zajtra o 19.00 h sa na Vodnej veži bude konať koncert, ktorý otvorí 45. ročník Bratislavských jazzových dní. „Pre túto príležitosť sme hľadali výnimočný priestor pod holým nebom, kam by sa ľudia za koncertom cielene vybrali. Voľba padla na najstaršiu historickú stavbu v Bratislave. Chceme upozorniť na to, že Jazzáky sú mestskou záležitosťou a chcú ostať blízko pri Bratislavčanoch,“ hovorí organizátorka koncertu Katarína Lipová z agentúry Rock Pop. Na Vodnej veži vystúpia Ľudové mladistvá so sláčikovým kvartetom a hosťami, raperom Strapom či džezmenom Petrom Lipom.

Peter Kavecký o Vydrici: Chceme ju otvoriť naozaj pre všetkých

Nová výstavba pod Bratislavským hradom má priniesť nielen nové byty, kancelárie, malé remeselné obchodíky, ale hlavne nový živý priestor pre všetkých Bratislavčanov. Výstavbou Vydrice by sa tak centrum mesta malo rozšíriť. Priestor v sebe uchováva historické pamiatky. Ako s nimi naložia? Čo od výstavby novej štvrte pod Hradom môžu Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta očakávať? Pýtali sme sa predsedu predstavenstva Vydrica Development Petra Kaveckého.

(nc, tb)

Páčil sa vám článok?