Hrozí, že zbúrajú historickú továrenskú budovu, v ktorej sa nachádza eventový priestor Design factory?

5.9.2019

Zdroj: FB Čierne diery

Páčil sa vám článok?

Z areálu bývalej rafinérie Apollo už nezostalo veľa pôvodných továrenských budov. Väčšina objektov bola zbúraná a na ich mieste vyrástli výškové stavby. Posledným mohykánom bola továrenská hala, ktorú pod názvom Design factory poznajú tisícky Bratislavčanov, nakoľko sem chodievali na rôzne spoločenské či kultúrne podujatia. Najnovšie informácie hovoria o tom, že aj tento priestor majú zrovnať so zemou a na jeho mieste postaviť administratívnu budovu...

"Je čas biť na poplach. V Bratislave je ohrozená jedna z posledných dvoch pamiatok na rafinériu Apollo, zbombardovanú počas druhej svetovej vojny. Je z roku 1942, ale nie je to žiadna schátraná budova. Je to 15 rokov fungujúca galéria a eventový priestor Design Factory. Vlastník ju chce zbúrať na úkor výškových stavieb. Jeho projekt s historickou halou nepočíta. A mohol by. Hrá sa o zachovanie jednej z posledných stôp historickej industriálnej zóny. Kedysi boli Mlynské Nivy posiate 100-ročnými továrňami, ale nahradili ich výškové budovy. Mohli by sme diskutovať, ktoré pamiatky je najlepšie zachovať pre budúce generácie, ale nie je o čom diskutovať, pretože takmer všetky boli narýchlo zbúrané. Zostalo ich len veľmi málo. K rafinérii Apollo z roku 1895 bola pôvodne stavaná tepláreň, navrhnutá špičkovým architektom Dušanom Jurkovičom. Aktuálne ju rekonštruujú. Bohužiaľ, menej známy prípad je táto priemyselná hala z roku 1942. Pred 15 rokmi ju architekti zrekonštruovali na kultúrny priestor. Bol to jeden z prvých pozitívnych príkladov u nás. A teraz môže zmiznúť. Dlho chýbal poriadny výskum, ale dnes už vieme, že v Design factory bola kedysi zámočnícka, neskôr stavebno-montážna dielňa. Dokonca v suteréne je zachovaný aj protiletecký kryt pre 380 osôb, ktorý bol využitý počas vojny. Objekt nikdy nebol prestavaný a zachoval sa v autentickej podobe, s podpisom popredných stavbárov svojej doby Pittel & Brausewetter. Vlastníkom budovy sú Západoslovenská energetika (ZSE). Pred 15 rokmi sa zachovali osvietene a prenajali budovu architektom, aby ju mohli zrekonštruovať na Design Factory, keď to ešte na Slovensku nebolo vôbec bežné. ZSE majú dokonca podobnú vlajkovú loď aj v Piešťanoch, kde perfektne zrekonštruovali historickú elektráreň," uviedli administrátori facebookovej stránky Čierne diery, ktorá vo svojom príspevku vyzvala aj primátora mesta Matúša Valla, starostku Starého Mesta Zuzanu Aufrichtovú, Mestský ústav ochrany pamiatok ako aj Slovenskú komoru architektov, aby sa otvorene postavili proti zámeru zbúrať vzácnu továrenskú halu, ktorá je veľmi využívaným eventovým priestorom. "Tu nejde len o zachovanie jedného kultúrneho priestoru, ale o miznutie celej jednej historickej etapy hlavného mesta," uvádzajú vo svojej výzve aktivisti občianskeho združenia Čierne diery. 

Zdroj: FB Čierne diery

Bratislavským novinám poskytli svoje stanovisko zástupcovia spoločnosti Design factory, ktorá budovu doteraz prevádzkovala a to Ing. arch. Zuzana Zacharová a Ing. arch. Martin Paško, architekti  ADOM . M STUDIO z Design factory:   

„V apríli tohto roku sme sa dozvedeli, že v súvislosti s pripravovaným projektom na územné rozhodnutie pre využite pozemkov ZSE na Bottovej 2 má byť budova Design factory zbúraná. Otvorene sa tak vyjadril sám autor architektonickej štúdie Ing. arch. Juraj Hermann na pôde design factory na stretnutí Bloku československých architektov. Neskôr ZSE zverejnila vo svojom časopise IMPULZ  vizualizácie nového developmentu, z ktorých jednoznačne vyplýva, že s pôvodnou budovou design factory sa už nepočíta. Tato situácia nás prekvapila, vzhľadom k tomu, že so ZSE spolupracujeme už od roku 2003 a z tejto spolupráce vzišla nielen príkladná konverzia design factory z roku 2005, za ktorú získala v roku 2007 ocenenie CE·ZA·AR v kategórii Rekonštrukcia a obnova budov, ale aj projekt Elektrárňa Piešťany (nominovaný aj na európsku cenu Mies van der Rohe ), či konverzia bývalej 5 kW Rozvodne na Čulenovej ul. na divadlo Meteorit a Meeting Center ZSE. Okrem toho, Územný plán zóny Chalupkova, ktorý bol schválený vo februári  2017, jasne definuje existujúce objekty, ktoré majú byť zachované a ich súčasťou je aj design factory.  ZSE zverejnilo vo svojom časopise IMPULZ nový návrh výstavby na pozemkoch, kde v súčasnosti stojí objekt design factory. Z návrhu jednoznačne vyplýva, že s pôvodným objektom sa už nepočíta. Požiadali sme o oficiálne stretnutie predsedu predstavenstva p. Kleya s cieľom navrhnúť zachovanie a zakomponovanie DF do novej štruktúry. Stretnutie sa uskutočnilo dňa 3.9.2019. Záver bol jasný: Budova Design factory prekáža ich zámerom, pozemok bude vyčistený a pôvodný objekt bude nahradený novou výškovou zástavbou. Zároveň nám oznámil, že už bola zaslaná aj oficiálna výpoveď z priestorov. Obchodnú spoluprácu s nami ZSE už obmedzilo začiatkom leta. Aj takáto je daň za zachovanie historického dedičstva. Mrzí nás najmä to, že projekt je zjavne už v dosť pokročilom štádiu a že sme po takmer 15-ročnej dobrej spolupráci so ZSE neboli o uvažovanom odstránení Design factory vôbec informovaní. Veríme však, že ešte nie je neskoro.“  

Zdroj: FB Čierne diery

Majiteľ budovy, ktorým je Západoslovenská energetika (ZSE) však tvrdí, že momentálne plán na búranie budovy neexistuje. Priznal však, že plánuje na mieste stavbu novej budovy i to, že ukončil zmluvu s doterajším nájomcom Design factory – Adom. M Studio. Architekti Zuzana Zacharová a Martin Paško z Design factory pre TASR uviedli, že sa v apríli dozvedeli, že v súvislosti s pripravovaným projektom na územné rozhodnutie pre využite pozemkov ZSE na Bottovej 2 má byť budova Design factory zbúraná. "Otvorene sa tak vyjadril sám autor architektonickej štúdie Juraj Hermann na pôde Design factory na stretnutí Bloku československých architektov. Neskôr ZSE zverejnila vo svojom časopise Impulz vizualizácie nového developmentu, z ktorých jednoznačne vyplýva, že s pôvodnou budovou Design factory sa už nepočíta," priblížili. 

Situácia ich prekvapila, keďže so ZSE spolupracujú už od roku 2003. Územný plán zóny Chalupkova, ktorý bol schválený vo februári 2017, podľa nich jasne definuje existujúce objekty, ktoré majú byť zachované a ich súčasťou je aj Design factory. Architekti požiadali o stretnutie s predsedom predstavenstva ZSE s cieľom navrhnúť zachovanie a zakomponovanie kultúrneho centra do novej štruktúry. Stretnutie sa uskutočnilo 3. septembra. "Záver bol jasný. Budova Design factory prekáža ich zámerom, pozemok bude vyčistený a pôvodný objekt bude nahradený novou výškovou zástavbou. Zároveň nám oznámil, že už bola zaslaná aj oficiálna výpoveď z priestorov. Obchodnú spoluprácu s nami ZSE už obmedzilo začiatkom leta," podotkli architekti.

Zdroj: FB Čierne diery

ZSE pre TASR uviedla, že dlhodobo pracuje s viacerými alternatívami rozvoja pozemkov v jej vlastníctve v okolí Čulenovej ulice. "Pri plánovaní sa dôsledne riadime územným plánom zóny Chalupkova, ktorý vychádza, okrem iného, z podkladov vypracovaných súčasným nájomcom Design factory – Adom. M Studio, ktorý tento priestor dlhodobo využíva na komerčné účely," povedala hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

Ako tvrdí, v súčasnosti plán na búranie budovy neexistuje. ZSE však priznáva, že plánuje stavbu novej budovy, keďže jej 600 zamestnancov aktuálne pracuje v tejto lokalite v šiestich rôznych budovách. "Existujúce vizualizácie novej budovy sú však len orientačné, konkrétny projekt bude vypracovaný následne, ako podklad pre vydanie stavebného povolenia. To, ako a či bude do finálneho projektu zapracovaná existujúca budova Design factory, aktuálne nie je rozhodnuté - bude to predmetom analýzy a diskusií," podotkla Dobošová. Aktuálne je podľa nej len ukončenie zmluvy s doterajším nájomcom, ktorému ZSE ponúkla alternatívny priestor. "Sme si vedomí spoločenskej zodpovednosti pri industriálnych stavbách, čoho dôkazom je aj rozsiahla rekonštrukcia a prevádzka Elektrárne Piešťany, ktorá slúži pre širokú verejnosť a stojí nemalé finančné prostriedky," uviedla hovorkyňa.

(ars, TASR)
   

Páčil sa vám článok?