Na Račianskej vyrastie polyfunkčný súbor Slovany

30.11.2006
Páčil sa vám článok?

V priestore areálu bývalých Bratislavských elektrotechnických závodov už v dohľadnej budúcnosti vyrastie obytný súbor Slovany, ku ktorému neskôr pribudne administratívna budova a hotel.

Územie, kde sa pripravuje nová výstavba, je vymedzené ulicami Kominárska, Račianska, Škultétyho a stanicou Bratislava - Filiálka. Prvá etapa výstavby sa sústredí na územie priľahlé k Filiálke. Nový komplex bude pozostávať z troch výškových objektov - dvoch 35-poschodových a jedného 18-poschodového, ktoré budú vyrastať z osem, resp. deväťpodlažnej podnože.

V troch podzemných podlažiach má byť 898 parkovacích miest, ďalšie budú vo vnútrobloku a na upravenej Kominárskej a Škultétyho ulici, dovedna ich bude takmer tisíc. Spomenutá osem-, resp. deväťpodlažná podnož s meandrovitým pôdorysom bude mať typické polyfunkčné využitie - v parteri majú byť obchody a služby, na druhom a treťom nadzemnom podlaží administratívne priestory, na vyšších podlažiach byty. Nadštandardné byty majú byť aj v spomenutých výškových dominantách a dovedna ich bude okolo 500. Byty budú prevažne jedno- až trojizbové, chýbať však nebudú ani viacizbové mezonetové byty.

Uprostred nových objektov vznikne nové námestie, ktoré bude súčasťou novo vzniknutej predĺženej pešej komunikácie. V druhej etape k týmto objektom pribudnú v časti územia prepojeného priamo s Račianskou ulicou ďalšie budovy s využitím pre obchod a služby.

Navrhované dopravné napojenie polyfunkčného obytného súboru Slovany je riešené na základe zhodnotenia dopraných nárokov stavby na priľahlé územie a križovatkové uzly v dopravnej štúdii z júna tohto roka. Navrhované riešenie zohľadňuje etapizáciu pripravovanej výstavby na území medzi Kominárskou a Škultétyho ulicou a medzi Račianskou ulicou a jestvujúcimi objektmi pred koľajami stanice Bratislava - Filiálka.

V rámci prvej etapy stavby bude upravená Kominárska i Škultétyho ulica, na ktorých pribudnú nové parkovacie miesta. Súčasťou dopravného riešenia zabezpečujúceho plynulosť premávky na Račianskej ulici je aj jej rozšírenie vo viacerých úsekoch (okrem iného v úseku od Škultétyho ulice po napojenie Legerského ulice v smere z centra). Zvýšená bezpečnosť a plynulosť električkovej dopravy bude zabezpečená rekonštrukciou koľajových prejazdov a dobudovaním riadenej svetelnej signalizácie s prednostnou jazdou vozidiel mestskej hromadnej dopravy.

Začatie výstavby sa predpokladá v druhom kvartáli budúceho roku, jej ukončenie je naplánované na štvrtý kvartál roku 2009.

Páčil sa vám článok?