EXKLUZÍVNE Architekt nemocnice Rázsochy odsúdenej na zbúranie: Fakty, o ktorých ste až doteraz netušili!

30.5.2019
0
Architekt Jindřich Martin

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Je rozhodnuté, nedostavaná nemocnica na Rázsochách v mestskej časti Lamač sa bude búrať! Zákazku dostala firma Metrostav s cenovou ponukou 10,69 milióna eur bez DPH. Z podpisovania zmluvy dokonca urobili "slávnostný" akt. Hlavný architekt nedokončeného objektu Jindřich Martin však stále tvrdí, že by sa nemusel demolovať!

V televízii ste videli, ako sa premiér Peter Pellegrini zastrájal, že predvedie svoje bagrovacie umenie: bude mu vraj cťou zasadiť poslednú ranu istoty 30-ročnej „rárohe“. Čo vám v tej chvíli napadlo?

Že je dehonestujúce robiť slávnostný akt z rozhodnutia, ktoré definitívne pochová všetko to úsilie, čo sa do stavby nemocnice investovalo – nielen financie, ale aj um ľudí, obrovské množstvo práce... Toto určite nie je dôvod na oslavu.

Stále tvrdíte, že objekt by sa nemusel búrať? Že sa dá stavať na jeho základoch?

Áno. Ale takéto úvahy mi dnes už pripadajú zbytočné. Je rozhodnuté.

Dali ste si dokonca vypracovať statický posudok. S akým výsledkom?

Statik potvrdil, že betónové konštrukcie skeletu sú úplne zdravé. Ručí za jeho stabilitu. Uznávam však, že dispozičné riešenie, ktoré sa robilo v 80. rokoch, je už zastarané. Ale to by sa dalo prepracovať. Je možné napríklad bez zbytočnej nadstavby zvýšiť počet lôžok na  tisíc. Neblufujem, mám to preverené. Operačné sály, ktoré by mali mať väčšiu konštrukčnú výšku, sa zase dajú riešiť novou prístavbou. Podmienkou dodávateľa v tých časoch bolo, aby sa dodržala jednotná výška miestností 3,30 metra, čo dnes pre operačky nevyhovuje. Všetky zásady dané pre nemocničné zariadenia sú však na Rázsochách dodržané, len by to chcelo zmenu dispozície a nové, moderné technologické zázemie. O tom sa však so mnou nik neradil. Ide sa búrať, čo vyjde štát na mnoho miliónov eur. Za túto sumu sa dá postaviť slušný chirurgický pavilón.

Pred vyše rokom sa pritom hovorilo, že Rázsochy sa možno predsa len dostavajú, vtedy rezortu zdravotníctva šéfoval Tomáš Drucker. Čo sa stalo?

Fakt je, že si ma na ministerstvo zavolali, rozoberali sme možnosti. Zvažovalo sa, že objekt zostane, len sa upraví - možno sa niečo zbúra, niečo pristaví... Napokon vysvitlo, že do dostavby nemocnice v rámci existujúceho skeletu sa takmer nik nechce pustiť. Prieskum medzi možnými realizátormi ukázal, že z približne 25 firiem len štyri potvrdili, že by do toho išli.

Prečo nevybrali niektorú z nich?

Stručná odpoveď: nebola vôľa.

Skelet sa teda ide búrať...

To ale nie je pravda – búrať nejdú skelet, ale hrubú stavbu, kde už sú priečky, obvodové murivo, boli tam aj drevohliníkové okná, tie však medzičasom rozkradli. Zlodeji poodnášali tiež vzduchotechniku, zariadenia výmenníkových staníc, všetko, čo sa dalo. Slzy sa mi tlačia do očí, keď vidím, v akom dezolátnom stave je stavba dnes len preto, že zodpovední nezabezpečili potrebnú ochranu. Žiadne kamery, len dvaja strážnici a dva psy na taký obrovský areál, to bolo veľmi málo. Neviem si predstaviť, že by sa niečo podobné mohlo stať v inej civilizovanej krajine.

FOTOGALÉRIA:

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská verí, že najneskôr v roku 2024 by na Rázsochách mohla stáť nová, špičková nemocnica. Je to podľa vás reálne?

Je, dnes už sú na to možnosti. Ale búrať taký kolos nebude vôbec jednoduché. Pod celou stavbou je 1,5 metra hrubá základová betónová doska a nad ňou ešte 2,40 metra technický suterén, kadiaľ mali viesť všetky inžinierske siete. Dohromady ide o viac ako 500-tisíc kubíkov obostavaného priestoru, to je strašná masa.

Čiže búracie práce môžu trvať oveľa dlhšie a možno vyjdú aj podstatne drahšie?

Ja poviem len to, že si želám, aby sa univerzitná nemocnica na Rázsochách naozaj postavila. Prostredie je tam nádherné, svah z východu smerom na západ, južne orientovaný, na severe lesopark – klíma, aká nemá v Európe obdoby. Bola by obrovská škoda nepostaviť na tomto nádhernom tichom mieste nemocnicu. Možno sa toho už nedožijem, mám 79 rokov, ale dúfam, že tam nemocnica raz naozaj bude!

Smutná história nemocnice Rázsochy

1970: Trojica mladých architektov (Jindřich Martin, Eva Ondrušková, Ján Fibinger) vyhrala súťaž na projekt Fakultnej nemocnice Rázsochy. Pri gratuláciách počúvali, ako je dobre, že sú tridsiatnici, aspoň sa dožijú ukončenia výstavby nemocnice. Pre finančné problémy sa však 10 rokov nič nedialo.

1980: Až v tomto roku sa urobila štúdia súboru piatich stavieb, plocha celého areálu mala mať 25,4 hektára.

1987: Začína sa s prvou stavbou, ktorá obsahovala diagnostickú a hospitalizačnú časť, polikliniku a tiež hospodársko-prevádzkové a energetické zázemie nemocnice. Realizácia, ktorá mala byť ukončená v roku 1993, napreduje pomaly, chýbajú peniaze.

2002: Vláda Mikuláša Dzurindu výstavbu aj financovanie nemocnice zastavila.

2017: Minister zdravotníctva Tomáš Drucker oživil projekt nemocnice, v stavbe sa malo pokračovať.

2019: Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v prítomnosti šéfa vlády Petra Pellegriniho slávnostne podpisuje zmluvu s firmou Metrostav o odstránení stavby. Od roku 1987 do roku 2005 sa preinvestovalo 734,4 mil. Sk (približne 24,4 mil. eur). Z ministrov zdravotníctva, ktorí sa za tie roky vystriedali, zašiel s architektom Jindřichom Martinom na stavbu iba Richard Raši (šéfom rezortu bol v rokoch 2008 – 2010).

(ac)

Páčil sa vám článok?