Staré Mesto chce oživiť aj Námestie SNP

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Po ukončení obnovy bratislavského korza sa mestská časť Staré Mesto rozhodla zásadným spôsobom zmeniť súčasnú tvár Námestia SNP ako centrálneho verejného priestranstva Bratislavy.

V apríli tohto roku vypísala verejnú anonymnú súťaž na urbanisticko-architektonické riešenie Námestia SNP a Hurbanovho námestia, v ktorej zvíťazil projekt kolektívu architektov pod vedením doc. akad. arch. Ing. arch. Jána Bahnu.

Podľa tohto návrhu je ústredným bodom námestia jeho horná časť - hlavný spoločensko-reprezentatívny priestor, spĺňajúci požiadavky na reprezentáciu, zhromažďovanie, ale aj príjemný každodenný pobyt. Tejto časti by mal dominovať presklenný objekt, ktorý vytvorí základ na oddychovú kaviarenskú pasáž so zachovanou zeleňou a bude zázemím pre hudobné, športové, či iné produkcie.

Projekt ráta s úplným vylúčením automobilovej dopravy, pre autá bude pod námestím k dispozícii niekoľko stoviek parkovacích miest. Dopravné ťahy, električka, obslužná doprava a pešie trasy sú vedené po obvode. Stredná polyfunkčná zóna bude slúžiť pre zhromažďovanie a bude dotvorená výtvarnými atrakciami s nočnými svetelnými exhibíciami a dennými vodnými hrami.

Oddychová rekreačná plocha je situovaná v novej pasáži za skleným objektom a v parteri nemocnice milosrdných. Miesto na pietne akty zostáva v severnom rohu námestia. Na Hurbanovom námestí v priestore pred Palehnerom vznikne upravená plocha s predajným stánkom, verejnými WC a možnosťou posedenia. Južná časť námestia pred Starou tržnicou bude obohatená o prezentované archeologické vykopávky. Do tejto časti námestia budú ústiť presklené východy z podzemia, v ktorom okrem plánovanej stanice metra budú aj ďalšie obchody, kaviarne a reštaurácie.

Podľa predstáv mestskej časti Staré Mesto, časť projektu, ktorý bude rozdelený na viac etáp, by mohla byť zrealizovaná už na prelome tisícročí.

(brn)

Bratislavčanov vystavené projekty Revitalizácie Námestia SNP očividne zaujali.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?