Laurinská bude vydláždená do 10. decembra

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Podľa najnovších informácií, ktoré sa nám podarilo získať, dláždenie Laurinskej ulice bude ukončené do 10. decembra, aby v tento deň mohla byť verejnosti slávnostne odovzdaná ďalšia časť zrekonštruovanej pešej zóny.

Oddialenie dokončenia dláždenia bolo spôsobené viacerými unikátnymi archeologickými nálezmi v priestore pred Divadlom P. O. Hviezdoslava. Ide o zvyšky Laurinskej brány a studne z 15. storočia. Oba nálezy pamiatkári preskúmali a zdokumentovali. Podľa návrhu architektonického ateliéru Bogár Králik Urban budú nálezy prezentované nezvyčajnou atraktívnou formou priamo na ulici.

Pred vchodom do divadla, kde pôvodne stála brána, bude vo vzduchu umiestnená replika padacej mreže. Jej hroty smerujúce k zemi budú nasvietené bodovými svetlami umiestnenými v dlažbe. V mestskom znaku, ktorý bude súčasťou kovovej mreže, bude končiť laserový lúč. Ten bude spájať Laurinskú ulicu s Rybárskou bránou a Panskou ulicou a bude končiť až pred Bibianou.

V hornej časti Laurinskej ulice pri vyústení na Kamenné námestie budú dva rady bodových svetiel v dlažbe symbolizovať padací most, ktorý na tomto mieste kedysi stál. Celý projekt bude zrealizovaný na jar budúceho roku.

Slávnostné odovzdanie Laurinskej ulice s novou dlažbou a zeleňou organizuje 10. decembra o 16. hodine mestská časť Staré Mesto. Jej starosta Andrej Ďurkovský srdečne pozýva všetkých Bratislavčanov na túto slávnosť a pohár horúceho grogu.

(stn)

Páčil sa vám článok?