Stavbu obchvatu Bratislavy prídu skontrolovať poslanci parlamentu

21.5.2019
0
Stavba obchvatu -výsuvná skruž

Zdroj: D4R7 Construction

Páčil sa vám článok?

Poslanci Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti v pondelok schválili vykonanie poslaneckého prieskumu na obchvate Bratislavy, ktorý je súčasťou budovania diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7.

Výbor žiada ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd), aby zabezpečil prítomnosť všetkých relevantných osôb a príslušné doklady. Mali by byť prítomní aj zástupcovia vodohospodárov a životného prostredia. 

Parlamentný hospodársky výbor zvolala jeho predsedníčka Jana Kiššová (SaS) po tom, čo podľa nej Érsek nedokázal dôveryhodne vysvetliť a vyvrátiť všetky podozrenia z kontaminovanej zeminy v násypoch diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. "Bude v záujme nás všetkých vidieť tieto skutočnosti, či už potvrdené alebo vyvrátené," povedala Kiššová. Obchvat je podľa nej potrebný, ale musí byť urobený v súlade s platnou legislatívou a bez ohrozenia životného prostredia.

Poslanci výboru sa chcú na mieste stavby dozvedieť, kto je technickým zástupcom štátu a kto dohliada na celú stavbu. "Je to obrovská investícia a bolo by veľmi zlé, keby sme čakali až na finálny termín dokončenia, a potom by sme začali zisťovať, aké zlé vrstvy a životu nebezpečné materiály boli použité," povedal po hlasovaní poslanec SaS Miroslav Ivan. Poslanecký prieskum by sa mal uskutočniť najskôr 3. júna, najneskôr však do 17. júna. 

Podľa stanoviska ministerstva dopravy testy zeminy v násypoch vznikajúceho bratislavského nultého obchvatu, diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 nepotvrdili kontamináciu, ktorá by ohrozovala zdravie ľudí. Analýza však preukázala použitie materiálov, ktoré nie sú v súlade so stavebnými predpismi. Aby bolo možné tieto výsledky definitívne potvrdiť a určiť rozsah problému, je podľa rezortu nutné urobiť dodatočné odbery vzoriek a ďalšie testy.

 "Výsledky analýzy sme poskytli polícii, ktorá sa týmto naďalej zaoberá a rezort dopravy s ňou aj naďalej v plnej miere spolupracuje. Akékoľvek podozrenie na znečistenie životného prostredia tak bude preverené z viacerých zdrojov a verejnosť nemusí mať žiadne obavy, že by pod touto stavbou bol použitý kontaminovaný materiál," uviedla hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká. 

Ku kritike sa v piatok (17. 5.) pridalo aj hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Jeho líder Igor Matovič však poslanecký prieskum nepovažuje za dostatočné opatrenie a požaduje odstúpenie ministra Érseka. 

(TASR) 

Páčil sa vám článok?