VIDEO a FOTO: Túto reštauráciu na Železnej studienke "stavajú" už od roku 1983. V čom je problém?

6.2.2019
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Zaskočený čitateľ nám poslal fotografiu z prechádzy v lokalite Železnej studienky. Natrafil tu na desaťročia chátrajúce stavenisko Rybárskej reštaurácie, ktorej výstavba sa podľa tabule pred areálom začala už v roku 1983. Najnovšie mala byť hotová v roku 2017, no ako vidno, nestalo sa tak. My sme však zistili, že tieto ruiny majú dodnes platné stavebné povolenie. V čom je problém?

Hoci to znie neuveriteľne, túto "reštauráciu", ktorá stojí na mestských pozemkoch, kedysi dokonca takmer dokončili a nechýbalo veľa, aby začala normálne fungovať.. Nakoniec sa tak nestalo a objekt nachádzajúci sa hneď vedľa Cesty mládeže (hlavná cesta vedúca na Železnú studienku) dodnes chátra.

"Na pozemkoch mesta bolo vydané stavebné povolenie v roku 1983 pre investora Slovenský rybársky zväz na stavbu „Rybárska reštaurácia – Železná studnička", ktorá bola investorom takmer dostavaná, dokonca tam boli osadené i technologické zariadenia pre plánovanú kuchyňu. Stavba nebola dostatočne napojená na inžinierske siete a zrejme preto vtedajší stavebný úrad stavbu nemohol skolaudovať," povedal nám hovorca bratislavského Nového Mesta Marek Tettinger.

A keďže stavba roky stála, začala chátrať a postupne ju rozkradli. "Kvalitné stavebné materiály a zariadenia boli za tie roky odcudzované a dnes je tam pôvodná kostra železobetónového skeletu so zbytkami mohutných drevených krokiev, ktoré tvorili strešnú konštrukciu," dodal Tettinger. 

Ako však dodal hovorca, stavebné povolenie je dodnes platné. Samozrejme, v roku 1983 ho nevydávali s termínom dokončenia 2017, ten sa počas rokov posúval. "Následní vlastníci resp. nájomcovia však neboli schopní objekt znovu dostavať podľa pôvodnej, platnej projektovej dokumentácie – právni predchodcovia stavebného úradu len predlžovali dobu povolenej výstavby. Na pozemkoch hlavného mesta je táto stavba zapísaná na liste vlastníctva ako rozostavaná bez súpisného čísla," uzavrel hovorca.

FOTOGALÉRIA:

​(ms, bal)

Páčil sa vám článok?