VIZUALIZÁCIE: Ako bude vyzerať hotel Kyjev? Zverejnili víťazné návrhy

29.11.2018
0
Návrh hotela Kyjev

Zdroj: Chapman - Taylor

Páčil sa vám článok?

Ideová architektonická súťaž, ktorú na jeseň vyhlásila spoločnosť Lordship, priniesla zaujímavé  súťažné návrhy. Načrtli možný výzor budovy bývalého hotela Kyjev a charakter verejných priestorov v jeho okolí. Porota vybrala dve práce, ktoré ocenila prvým miestom. Bodovala aj nezvyčajná skulptúrna podoba novej kancelárskej budovy.

Finálna podoba budovy by však mala  vzísť až z ďalšej spolupráce s ocenenými štúdiami. Na zadaní pre nich by chcel investor spolupracovať s novým primátorom a starostkou Starého Mesta.

Ideová architektonická súťaž priniesla možnosť širokej odbornej verejnosti zapojiť sa do procesu rekonštrukcie budovy bývalého hotela Kyjev. Cieľom ideovej súťaže na návrh riešenia fasády bolo posunúť rozmýšľanie o výzore budovy bývalého hotela Kyjev a nového administratívneho objektu na Špitálskej ulici bližšie k rekonštrukcii. Do súťaže sa prihlásili takmer štyri desiatky subjektov. Medzi nimi sa nachádzali medzinárodné a domáce architektonické kancelárie, ako aj dizajnéri či projektanti.

“Súťaž nám pomohla rozvinúť naše úvahy o novej fasáde. Práce boli prínosné, spolu priniesli zaujímavý pohľad na možné stvárnenie tohto verejného priestoru v centre Bratislavy,” povedal Peter Schmidt zo spoločnosti Lordship. Hoci porota v ideovej súťaži udelila ocenenia, investor chce s architektmi ďalej spolupracovať a ich návrhy dopracovať.

“Uvedomujeme si hodnotu budovy bývalého hotela,” vysvetlil zástupca investora Peter Schmidt a dodal, že aj z týchto dôvodov chce investor nadviazať intenzívnejšiu spoluprácu s Matúšom Vallom, novozvoleným primátorom mesta Bratislava, a taktiež novou starostkou Starého Mesta, Zuzanou Aufrichtovou.

“Pri regulatívmi vopred definovanom tvare bodovali tie riešenia, ktoré priniesli vycizelovaný názor na dizajn fasád,” vysvetľuje postoj poroty jej člen a architekt Matej Siebert zo štúdia SIEBERT + TALAŠ. “Prinášajú na Špitálsku overený pocit mestskej ulice, pomáhajú obnoviť potenciál centra mesta,” dodáva.

Ocenenie za návrh budovy s kanceláriami, ktorá by mala vzniknúť na mieste parkoviska na Špitálskej ulici, získala architektonická kancelária KRR Architekti. Návrh tejto budovy bol podľa porotcov najviac mestotvorný, s rešpektom k mestskej štruktúre a vnášajúci rôznorodosť typickú pre historické centrum.

Návrh KRR architekti:

Zdroj: KRR Architekti

V prípade fasády hotela bolo preferované riešenie podľa návrhu architektonického štúdia Chapman Taylor (úvodná fotografia), konkrétne ich pražskej pobočky. Sústredili sa podľa vlastných slov na nadčasovosť, udržateľnosť, vysokú flexibilitu pre dispozičné riešenie a v neposlednom rade na výrazné vylepšenie estetiky priľahlých priestorov. Oba návrhy nesú podľa Sieberta rukopis typicky britskej komerčnej architektúry, tradične dominujúcej v medzinárodných projektoch.

Porota sa rozhodla neudeliť druhé miesto. Tretie miesto pridelila architektonickej kancelárii Blue in Green:

Zdroj: Blue in Green

​Špeciálna cena našla svoje miesto v rukách architekta Miroslava Novotného, ktorý použil moderné materiály na fasádu hotela, no zachováva jeho pôvodný vzhľad. Ako kontrast k nemu navrhol futuristickú administratívnu budovu bielej farby na Špitálskej ulici. “Návrh priniesol alternatívny a veľmi výtvarný koncept. Jeho silná skulpturálnosť je odkazom na obdobie 60. rokov, no podobne ako tieto stavby menej reaguje na požiadavky funkčnosti, najmä v lamelami
uzavretom parteri,” vysvetlil Siebert.

Návrh Miroslava Novotného:

Zdroj: Miroslav Novotný

​Porota pozostávala z  odborníkov, ako je napríklad aj vo svete známa architekta Alena Kubová-Gauché, Matej Siebert zo štúdia SIEBERT + TALAŠ či Branislav Kaliský, ktorý je spoluautorom oceňovanej Eurovei. Verejnosť zastupovali moderátor Milan “Junior” Zimnýkoval a hudobník Martin
Valihora.

O výsledkoch súťaže nás informoval Peter Borko z AMI Communications Slovakia, ktorá mediálne zastupuje spoločnosť Lordship. 

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie