FOTO: Rekonštrukcia bratislavskej Pradiarne oficiálne odštartovala

18.10.2018
0
Budova priadiarne v areáli bývalej cvernovej továrne

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Obnova národnej kultúrnej pamiatky Pradiarne v Bratislave sa oficiálne začala. Slávnostným vložením tehál do steny budovy ju vo štvrtok potvrdili primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, starosta mestskej časti Ružinov Dušan Pekár a generálny riaditeľ spoločnosti YIT Slovakia Milan Murcko.

Spoločnosť má na začiatku Ružinova v areáli bývalej Bratislavskej cvernovej továrne vybudovať novú štvrť Zwirn. Vo vynovenom objekte Pradiarne majú byť administratívne a kultúrne priestory a v areáli plánujú postaviť aj bytové domy. Prví nájomníci by sa podľa plánov mali nasťahovať v druhej polovici roka 2020.

"Pradiareň je jedna z najvýznamnejších priemyselných pamiatok, ktoré na území hlavného mesta máme. Takéto objekty musíme chrániť a hľadať pre ne nové využitie so zachovaním historického odkazu, ktorý nesú," povedal Nesrovnal. Ocenil, že Pradiareň si aj neskôr zachovala svojho dynamického ducha, pretože sa v nej usídlila veľká komunita mladých umelcov a aktivistov. Tí majú dnes iné priestory a podľa primátora sa Pradiareň ako súčasť nového komplexu vracia Bratislavčanom.

FOTOGALÉRIA:

Architekt Ivan Masár v priestoroch bývalej továrne predstavil plán a priestorový koncept obnovy, ktorý chce zachovať historickú architektúru objektu. Schválil ho aj Krajský pamiatkový úrad. "Obnovíme pôvodný zaoblený tvar okien z roku 1920, historické schodisko či nosné liatinové stĺpy," uviedol Masár.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie