FOTO: Staré Mesto ide stavať dom opatrovateľskej služby na rohu Palárikovej a Dobšinského

17.9.2018

Zdroj: FB Staré Mesto

Páčil sa vám článok?

O tom, že zariadení pre seniorov na území Bratislavy je žalostne málo, sa dávno vie. Aspoň čiastočne by situáciu mohla zlepšiť výstavba úplne nového zariadenia opatrovateľskej služby na rohu Palárikovej a Dobšinského ulice, ktorý ide realizovať MČ Staré Mesto.

Vo verejnom obstarávaní už vybrali ako zhotoviteľa bratislavskú spoločnosť OTYK INVEST, s.r.o., ktorá sa zaviazala, že zariadenie postaví do 24 mesiacov za 2,2 milióna eur. „O potrebe výstavby ZOS sa v Starom Meste hovorilo skoro 16 rokov. Som veľmi rád, že sa mi podarilo splniť sľub predchádzajúcich starostov,“ napísal na sociálnu sieť starosta Starého Mesta Radoslav Števčík, ktorý verejnosti zároveň vysvetlil, že ZOS robia na základe územného rozhodnutia na bytový dom, ktoré zdedil.

Zdroj: FB Staré Mesto

​A zároveň reagoval aj na kritiku architektúry, ktorá sa okamžite po zverejnení vizuálov budúcej podoby centra pre seniorov na jeho hlavu zniesla. „Nebolo tam veľa možností, ako riešiť architektúru, sústredili sme sa na zmenu funkčného využitia z bytového domu na ZOS. Ak by sme začínali od nuly a bol by čas, určite by sme išli, cez architektonickú súťaž viem, že architektúra nie je výnimočná, ale som rád, že sme sa dopracovali až ku konkrétnej realizácii,“ skonštatoval Števčík.

Zdroj: Google Maps

​Na pozemku v strede by malo do dvoch rokov vyrásť nové zariadenie pre seniorov v hodnote 2,2 milióna eur.  

V Starom Meste sú momentálne tri podobné zariadenia pre seniorov v bytových domoch a o novom centre sa rokovalo približne 12 rokov. „V minulom volebnom období sa rozhodlo, že tam bude bytový dom a bola podpísaná zmluva s Proxentou. V tomto volebnom období padlo rozhodnutie, že situácia v troch bytoch je neúnosná a ZOS potrebujeme. Mali sme vydané územné rozhodnutie na bytový dom a projekt. Podarilo sa vysporiadať s firmou Proxenta a odkúpili sme od nich aj projektovú dokumentáciu. Mali sme teda na výber začať odznova, alebo dokončiť stavebné konanie na bytový dom, a potom požiadať o zmenu účelu využitia. Takže nezačali sme na zelenej lúke, hoci to tak môže vyzerať. Museli sme sa vtesnať do projektu rozbehnutého pani Rosovou a pokúsiť sa postaviť čo najrýchlejšie novú ZOS -ku,“ vysvetlil staromestský starosta.

(ars, foto: FB Staré Mesto)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie