Investor bude známy do konca roka

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch sa Bratislava prostredníctvom mestskej časti Staré Mesto prezentovala na medzinárodnom veľtrhu nehnuteľností MIPIM v Cannes. O zhodnotenie účasti sme požiadali starostu Starého Mesta Andreja ĎURKOVSKÉHO.

- Naša expozícia bola založená na komunikácii. Vedeli sme, že v konkurencii takmer päťtisíc vystavovateľov zo 62 krajín musíme zaujať aj mimo nášho výstavného stánku. Preto sme zorganizovali medzinárodnú tlačovú konferenciu, po ktorej nasledoval okrúhly stôl s potenciálnymi investormi o aktuálnych podmienkach vstupu priamych zahraničných investícií na Slovensko. Na týchto podujatiach nás svojou účasťou podporili podpredseda vlády pre ekonomiku Ivan Mikloš, námestník primátora Pavol Minárik a náš veľvyslanec vo Francúzsku Vladimír Valach. Ukázalo sa, že bolo chybou, ak sa Bratislava predtým na najväčšom odbornom podujatí v oblasti obchodu s nehnuteľnosťami nezúčastňovala. Aj teraz ju do Cannes „dotiahla“ vlastne len jedna mestská časť. Ak majú naozaj platiť slová Ivana Mikloša o slovenskej ekonomike ako o  otvorenej, nesmieme na veľtrhu v budúcnosti chýbať s kompletnou ponukou rozvojových investičných projektov v celom meste. Celkove  však Bratislavu už pri jej premiére bolo na podujatí cítiť.

Podarilo sa mestskej časti Staré Mesto v Cannes nájsť investora pre projekt Revitalizácia Námestia SNP?

- Už pred začiatkom veľtrhu sme distribuovali stovky katalógov so základnými informáciami o projekte. Náš pracovný tím absolvoval v Cannes celkom 54 oficiálnych obchodných rokovaní, pričom 19 z nich bolo so zástupcami investorov a developerov. Na stánku sa zastavili aj predstavitelia bánk, stavebných firiem, architekti, prevádzkovatelia garáží, stavební konzultanti. Pre akvizičný proces budú kľúčovými najbližšie dva až tri mesiace. Počas nich očakávam konkrétne rokovania, ktoré by mali vyvrcholiť do vytvorenia tzv. „short listu“ najvážnejších uchádzačov o realizáciu projektu.

Kedy bude výber investora ukončený?

- Akvizičný proces s cieľom nájsť investora chceme ukončiť podpisom predbežného protokolu o zámeroch, prípadne zmluvy o budúcej zmluve, ktorá už bude riešiť konkrétne vzťahy medzi investorom, mestom a mestskou časťou. V optimálnom prípade by sa tak mohlo stať už do konca tohto roku.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?