Vo veci prác pod Mostom SNP mesto čaká na správu zo stavebného dohľadu

26.5.2018
0

Zdroj: Facebook F.B.

Páčil sa vám článok?

Na mieste kritizovanej stavby pod Mostom SNP sa už uskutočnil štátny stavebný dohľad. Primátor bratislavy Ivo Nesrovnal momentálne čaká na vyhodnotenie zistení, ktoré určia ďalší postup.

Oznámil, že ak sa potvrdia zásahy nad rámec povolení, ktoré mal stavebník len na sanáciu havarijného stavu vstupných priestorov do vyhliadkovej veže UFO, nie je vylúčené ani vypovedanie nájomnej zmluvy so spoločnosťou Zemegula, ktorá kritizované stavebné zásahy zrealizovala. "Teraz sú akékoľvek práce zastavené, ďalšie kroky určíme aj spolu s pamiatkarmi na základe správy z kontroly," zopakoval Nesrovnal.

Skonštatoval, že problémom nie je myšlienka vybudovať na mieste turistické a informačné centrum. "To má logiku, práve na tomto mieste sa pretínajú cyklotrasy a do mesta vstupujú cykloturisti," upozornil Nesrovnal.

Kritizuje však spôsob, akým k záležitosti pristúpila spoločnosť, ktorá si od mesta na tieto účely prenajala priestor. "Je to typický príklad arogancie niektorých „tiežpodnikateľov", ktorí pod rúškom povolenia odstraňovania havarijného stavu chystajú ďalší krok," povedal. Poukázal pritom na to, že už dva roky mesto márne čaká na predloženie projektovej dokumentácie na stavbu info pointu. "Navyše, to, čo tam firma doteraz svojvoľne vykonala, absolútne nekorešponduje s podmienkami, ktoré mesto dalo do nájomnej zmluvy, že stavba musí rešpektovať hmotové a tvarové riešenie Mosta SNP, ikonického objektu, ktorý je navyše už aj národnou kultúrnou pamiatkou," zdôraznil primátor.

Vvyjadri sa aj k téme ochrany lesov v okolí hlavného mesta. Pripomenul, že na území mestských lesov už niekoľko rokov platí obmedzenie ťažby. "Mestské lesy Bratislava dostávajú z rozpočtu mesta príspevok vo výške viac ako 300.000 eur ročne ako kompenzáciu za utlmenie hospodárskej a zvýraznenie rekreačnej funkcie lesa," upozornil. Tendenciu využívať potenciál lesoparku pre aktívny oddych a šport dokumentoval aj na aktivitách, ktoré mesto spolu s Mestskými lesmi v Bratislave zrealizovalo. "Oceňujú to už aj v zahraničí, keď lesopark zaraďujú medzi desať najkrajších mestských lesov a Bratislavu do prvej trojky najzelenších miest sveta. Vidno to však aj na záujme Bratislavčanov, v májových dňoch podľa našich zistení prišlo za oddychom do lesoparku približne 100.000 ľudí všetkých vekových kategórií," zvýraznil Nesrovnal.

Ambíciou mesta je podľa jeho slov to, aby podobný trend, preferujúci rekreačný potenciál lesov, bol aj na tých územiach, ktoré má v správe štát. „Takýto záujem som predostrel aj ministrovi životného prostredia L. Solymosovi (Most-Híd), obrátil som sa tiež na ministerku pôdohospodárstva G. Matečnú (nom. SNS)," pripomenul.

Nesrovnal je za zvýšenie stupňa ochrany lesov na takú mieru, aby to ľudí nevyhnalo z prírody. Je presvedčený, že optimálne riešenie ponúkne prienik všetkých relevantných argumentov. "Musíme sa navzájom počúvať, teda počúvať názor, že les by mal byť pre ľudí a že by sa napríklad malo obmedziť poľovanie, na druhej strane je potrebné vnímať a počúvať aj to, že sa nám premnožila divá zver, ktorá spôsobuje škody vinohradníkom. a koniec koncov, môže byť aj rizikom pre návštevníkov lesa," ozrejmil bratislavský primátor.

(TASR)

Páčil sa vám článok?