Hypotéky si budeme brať podľa nových pravidiel. Tu je pár cenných rád

26.4.2018
0
Hypotéka

Zdroj: shutterstock

Páčil sa vám článok?

Banky by mali ešte prísnejšie posudzovať príjmy a poskytovať len 70 % z hodnoty nehnuteľnosti. Po minuloročnom sprísnení podmienok pre žiadateľov hypoték sa zrejme už od júla dočkáme ešte prísnejších pravidiel.

Ak si dnes chcete zobrať hypotéku, banky overujú, koľko ste zarábali za posledný polrok, alebo či vám na účte po odpočítaní všetkých splátok ostane povinná rezerva. Od marca minulého roka banky dôslednejšie overujú nielen príjem klienta, ale aj to, ako ste vôbec schopný svoj úver splácať. Ak je klient zamestnaný napríklad 3 mesiace, má príjem 900 eur, ale banka to musí rozrátať na šesť mesiacov, v takom prípade vyjde klientovi oficiálne príjem iba 450 eur. Dostane nižšiu hypotéku alebo ju nedostane vôbec.

Povinná rezerva 5 %

Na základe odporúčaní Národnej banky Slovenska prísnejšie overujú aj schopnosť klienta splácať úver. Pri posudzovaní hypotéky musia banky od čistého príjmu odpočítať životné minimum. A ďalšou podmienkou je, že vám musí zostať aspoň 5 percent z príjmu ako rezerva. Až keď niečo ostane, môžete rozmýšľať o hypotéke.

100 % preplatia málokomu

Najvýznamnejšou zmenou roka 2017 je ale regulácia a obmedzenie hypoték s výškou nad 80 percent z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. Keďže Národná banka Slovenska presadila, aby banky schválili za štvrťrok maximálne 10 percent hypoték, ktoré majú pomer výšky úveru k hodnote nehnuteľností od 90 do 100 percent. Takže sa môže stať, že sa k celej sume, ktorú potrebujete, nedostanete.K opatreniam pristúpil štát z dôvodu vysokej zadlženosti slovenských domácností. Ani to však evidentne nestačilo.

Od júla možno ešte prísnejšie

Ak parlament schváli nový návrh na získanie hypotéky, platiť by mohol už od júla. Jedno z opatrení hovorí o tom, že maximálna výška úveru by nemala presiahnuť 70 % z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. Pokiaľ niekto má nehnuteľnosť v hodnote napríklad 100 tisíc eur, tak by mal nárok na hypotéku vo výške maximálne 70 tisíc. Ešte prísnejšie sa majú posudzovať aj príjmy žiadateľov. To znamená, že suma všetkých hypoték, spotrebných úverov, povoleného prečerpania, kreditných kariet by nemala presiahnuť 8-ročný čistý príjem žiadateľa. Napríklad, ak má rodina čistý príjem 2300 eur mesačne, za 8 rokov je to suma 220 800. A táto suma má byť hranicou zadlženia domácností. Táto hranica sa bude zvyšovať, či znižovať podľa toho, koľko daná domácnosť zarobí. Ak si bude chcieť domácnosť po­žiadať o úver nad tento strop, banka by mu ho už nemala schváliť.

Pozor na nedočerpanie úveru!

Za nečerpanie, resp. nedočerpanie úveru banky môžu účtovať klientovi poplatok 2,50 % až 3 % z nedočerpanej výšky úveru, max. 500 €.

Zdroj: financnahitparada.sk

​Ako získať najvýhodnejší úver?

Je to individuálne, závisí to od bonity klienta, jeho úverovej požiadavky (účelový, bezúčelový úver, refinancovanie s navýšením alebo bez navýšenia úveru), od lokality kupovanej nehnuteľnosti, resp. zábezpeky a od aktuálnej situácie na finančných trhoch. Určite si treba nechať vypracovať viac ponúk a na základe výsledkov sa rozhodnúť. Pri výbere treba zohľadniť všetky zľavy a bonusy, ktoré banky ponúkajú a vedia poskytnúť. Dnes sa dá už využiť online porovnanie hypoték, vyberte si také, ktoré si pýta a zohľadňuje v porovnaní čo možno najväčšie množstvo vstupných údajov o klientovi. O to je potom porovnanie pre klienta presnejšie.  Hypotéka je dlhodobý záväzok, preto si treba nechať poradiť od nezávislých špecialistov. Ich služby sú pre klienta bezplatné a k ničomu sa tým klient nezaväzuje. Navyše, často už majú vybudované vzťahy s bankou a vedia vybaviť mnohokrát lepšie podmienky, ako keby si hypotéku klient riešil sám.

Hypotéka pre mladých

Od nového roka už banky ponúkajú pre mladých klasické hypotekárne úvery s možnosťou získania daňového bonusu. Zvýhodnenie je v podobe daňového bonusu, a to preplatenia polovice zaplatených úrokov za rok, maximálne však 400 €. Žiadateľ o úver si tento bonus bude dokladovať prostredníctvom daňového priznania.

Podmienky na získanie daňového bonusu

Aj naďalej musí mať žiadateľ do 35 rokov a jeho priemerný mesačný príjem za predchádzajúci kalendárny rok nesmie presiahnuť hranicu 1,3 násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve SR za kalendárny rok predchádzajúci roku podpisu zmluvy o úvere.

(Zdroj. financnahitparada.sk) 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie