Architekt radí: Čím začať pri zariaďovaní bytu a čo môžete nechať na neskôr?

16.4.2018
0
Architekt Erik Pastucha

Zdroj: archív E.P.

Páčil sa vám článok?

Začínate, alebo plánujete zariaďovať, alebo rekonštruovať byt?  Architekt Erik Pastucha v našom Špeciáli Bývanie poradil, ako vyberať architekta, ako plánovať a do čoho pri zariaďovaní investovať.

Ako máte vy sám zariadený byt? 

Svoj byt mám zariadený jednoducho a predovšetkým prakticky. Nerád som otrokom bývania a preto som ho zariaďoval s dôrazom na praktickosť a jednoduchosť údržby, vzhľadom na to, že som veľmi vyťažený. V byte prevládajú prírodné materiály kombinované so surovými materiálmi ako je betón, byt je ladený do tmavších tónov, žiadne trvalé farby v ňom však ani nie sú. Môj byt oživuje a zútulňuje dominantná drevená podlaha, tapety, zaujímavé svietidlá. Farby sú v doplnok: vankúšoch, kvetoch a predovšetkým veľké presklenie s výhľadom na zeleň.

Aké sú aktuálne trendy v bývaní?

Dnes je to hlavne prirodzenosť, resp. prírodné materiály, kombinácia teplých a studených materiálov. Dá sa povedať, že prírodné materiály ako drevo, kameň sú nadčasové. Nikdy neomrzia, nevyjdú z "módy".  

Služby architekta sú pre ľudí nákladnou položkou.  Ušetrím vďaka architektovi na materiáloch a zariadení, aby som mohol povedať, že sa investícia do architekta aspoň čiastočne vráti?

Určite je to aj o peniazoch. Nemyslím si, že by si mal klient hľadať architekta predovšetkým podľa tohto kritéria. Je ale pravdou, že architekti vedia aj peniaze ušetriť.

Viete poradiť ako si nájsť vhodného architekta?

V prvom rade si vyberajte architekta, ktorý vám bude vyhovovať, resp. jeho práca a tiež je veľmi dôležité ako si "padnete do oka". Treba si uvedomiť, že ak sa rozhodnete pre prácu s architektom, je potrebné dobre si rozumieť a byť na jednej vlnovej dĺžke, keďže budete spolu v častom kontakte aj niekoľko mesiacov.... Dobré je ísť aj cez odporúčania od známych. Jedna vec je pekný návrh, druhá vec realizácia, ktorá býva často stresujúca. Tento stres by mal byť v prípade realizácie na hlave architekta resp. jeho ľudí. Architekt musí vedieť riešiť aj problémy, ktoré sa na stavbách často vyskytujú, ale vždy je všetko riešiteľné.

 V ponuke je veľa novostavieb, mnohé sa dostavujú, alebo ešte len pripravujú. Kedy je najlepšie osloviť architekta. Až pri zariaďovaní, alebo už v čase keď sa ešte dá hovoriť do priečok a iných detailov v byte?

Ideálne je, ak architekta oslovíte ešte predtým, ako sa začne stavať, resp. v štádiu kedy viete robiť zmeny, ak sú potrebné. Meniť dispozíciu, meniť rozvody vody, elektriku a iné. Toto je ideálny stav, samozrejme vždy je to aj o rozpočte. Takéto zmeny vedia dosť ukrojiť z rozpočtu, preto by ste mali vždy zvážiť, koľko ste do domu alebo interiéru schopní investovať. 

Čím začať pri zariaďovaní, aby byt spĺňal základné funkcie a čo je možné nechať si na neskôr?

V prvom rade je potrebné premyslieť si, či konkrétny byt bude iba akousi medzizastávkou na pár rokov, alebo je to byt/dom, v ktorom chcete ostať žiť na dlhú dobu... Musíte vedieť, koľko ste schopní do toho investovať. To sú dve veci, s ktorými by mal investor začať ešte predtým ako začne vyberať nábytok.  Pre začiatok je dôležité vybrať si základné materiály resp. farebnosť v ktorej bude interiér ladený a celý koncept priestoru.  

V čom robia ľudia najväčšie chyby pri zariaďovaní?

Nevedomosť je najväčší nepriateľ. Ľudia, ktorí aj keď majú vkus a pustia sa do zariaďovania nemajú znalosti a prehľad ako architekt... V konečnom dôsledku môže byť pekne doladený, ale na mnohých detailoch, rozložení nábytku, kuchyne, kúpeľne je vidno neznalosť ....

Do čoho sa oplatí investovať, do ktorých vecí by som mal investovať a na ktorých by až tak nemusí záležať ak chcem v byte dlhšie bývať?

 Ak kupujeme byt na dlhodobé bývanie, nie na pár rokov, oplatí sa investovať predovšetkým do vecí, ktoré tak skoro a ľahko nebudeme meniť. Kvalitné stavebné materiály, okná, dvere, odolné povrchy, prípadne kvalitné podlahy, dlažby, dobre spravené kúpeľne, kvalitné batérie a sanita... Nábytok, ako posteľ, sedačka, stoličky, koberec vieme jednoducho vymeniť za nový moderný, neopozeraný....

 Viete poradiť nejaké rady a triky, ktoré sú efektívne pri zariaďovaní bývania?

Ak si ideme na vlastnú päsť zariaďovať byt, tak si musíme na začiatok ujasniť predstavu, ako by mal vyzerať. Je dobré porozprávať sa so známymi, ktorí nedávno zariaďovali bývanie. Mohli by vám dohodiť realizačné firmy, stolárov, obkladačov. Dôležité je ako bude vyzerať váš byt po stránke kvality prevedenia. Musíte mať dobre naplánovaný postup prác, musíte však byť reálny. Stavebníctvo je odbor, kde sa niekedy nedajú práce odhadnúť na presnú hodinu, je nutné aby ste počítali s rezervou.  Pri výbere materiálov si ujasnite, aké máte očakávania.  Iné nároky má 5- členná rodina a iné slobodný muž. Je fajn mať aspoň približný prehľad o materiáloch, aby ste si zvolili  ten pre vás najviac  vhodný. Ešte raz zopakujem, že základom bytu sú pekné podlahy, steny, obklady, dlažby a vstavaný nábytok. Pri výbere postele, sedačky, svietidiel sa každý riadi skôr tým, čo mu vyhovuje dizajnovo a cenovo.

(mc)

Páčil sa vám článok?