Na sídlisku Dlhé Diely sa už začalo s výstavbou Nového bratislavského centra

6.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pravdepodobne pýchou mesta sa v dohľadnom čase - po dobudovaní - stane polyfunkčné námestie na Dlhých Dieloch, ktoré pre svoju mnohoúčelovosť dostalo názov Nové bratislavské centrum (NBC).

Ako uviedol starosta Karlovej Vsi Bystrík Hollý, na ploche vyše 70 tisíc m2 sa počíta s výstavbou viac ako 600 nadštandard­ných bytov.

Ďalej tu bude množstvo obchodov a priestorov so službami, butiky, obchodné galérie, administratívne a kongresové priestory, reštaurácie, kaviarne, bary, umelecké galérie, kino, divadlo, športové centrum s plavárňou, telocvičňou, saunou, fitnes a pod. Nezabudlo sa ani na park, oddychové zóny a parkovacie plochy. Len v podzemných garážach bude k dispozícii 1100 parkovacích miest a na otvorených parkoviskách takmer 300 miest. Jedenásť objektov je určených na výstavbu luxusných bytov so službami, podzemným parkovaním, fitnes centrami, obchodmi, reštauráciami či kaviarňami priamo v dome.

Výstavba Nového bratislavského centra je poslednou etapou výstavby Dlhých Dielov. Podľa architekta Petra Štetinu, pracovníka miestneho úradu „časť obytného súboru, vrátane časti občianskej vybavenosti na Dlhých Dieloch bola už postavená, NBC pre nedostatok financií a zmenených vlastníckych vzťahov realizované nebolo. Toto územie bolo sčasti využívané ako zariadenie staveniska, bolo zdevastované navážaním zeminy a stavebnej sute a bolo esteticky a hygienicky škodlivé”.

Do správy mestskej časti toto územie previedli v roku 1992, boli majetkovo vyrovnané pozemky a vypracovaná projektová dokumentácia. V týchto dňoch sa už preberá 1. etapy výstavby, ktorá zahŕňala budovanie technickej vybavenosti - komunikácií, chodníkov, inžinierskych sietí. Začalo sa tiež s výstavbou prvého polyfunkčného objektu s bytmi. Na budúci rok sa začne stavať ďalších šesť objektov polyfunkčných domov.

(vp)

Páčil sa vám článok?