Na Kamennom námestí bude pešia zóna

2.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Hotel Kyjev na Kamennom námestí by mali zbúrať v apríli budúceho roku. Zmyslom pripravovanej prestavby námestia nie je postaviť ďalšie nákupné centrum, ale organicky rozšíriť pešiu zónu historického centra Bratislavy.

Ako sme už informovali, britská developerská spoločnosť Lordship plánuje moderný polyfunkčný komplex s pracovným názvom Centre Plaza pozostávajúci z hotela, komerčných plôch a kancelárskych priestorov. Projekt má výrazne zmeniť scenériu územia ohraničeného ulicami Špitálska, Rajská, Dunajská a Námestím SNP. Podľa predstaviteľov spoločnosti Lordship má projekt Centre Plaza ponúknuť Bratislavčanom priestor, kde si budú môcť aj oddýchnuť, stráviť príjemné chvíle a zapojiť sa do kultúrnych podujatí.

„Ide o veľký projekt a spoločnosť Lordship si uvedomuje svoju zodpovednosť,“ uviedol PR manažér spoločnosti Lordship Ľuboš Jurík. „Lordship i architektonická kancelária BDP majú bohaté skúsenosti s realizáciou projektov v historických centrách, napríklad v Prahe či v Brne alebo Glasgowe, Manchestri, Belfaste a Dubline.“

Konkrétne pôjde o vytvorenie dvoch nových ulíc, ktoré budú prekryté veľkou sklenenou guľou chrániacou priestor pred vplyvmi počasia. Ulice budú plniť komunikačnú funkciu pre verejnosť s prirodzeným ruchom. Túto funkciu majú zdôrazniť aj materiály, ktoré sa použijú pri výstavbe, pretože štruktúrou i farebnosťou budú evokovať uličný priestor a návštevníci nebudú mať pocit, že sa pohybujú po vyleštenom nákupnom stredisku.

Vstup do námestia bude tvoriť nástupný ostrov, ktorý by mal upútať a pozvať ľudí ďalej. Bude rozčlenený na tri zóny - verejnú, nákupnú a nástupnú, bude sa mierne zvažovať cez schody podobné amfiteátru, kde si bude možné posedieť a pozrieť si kultúrne podujatia. V ďalšej časti majú byť kaviarne, reštaurácie, športové priestory i multikino. Pod zastrešenou sklenenou kupolou plánuje spoločnosť Lordship zriadiť veľkú skleníkovú záhradu s výhľadom na dominanty Bratislavy. K dispozícii budú aj dve poschodia na komerčné využitie, ktoré zahrnú aj novú predajňu Tesco. Dobrou správou je, že Tesco by ani počas výstavby nemalo prerušiť svoju prevádzku.

Popri Tescu budú v projekte zastúpení aj ďalší renomovaní predajcovia s rozmanitými službami. Súčasťou projektu bude nový troj- a štvorhviezdičkový hotel, v podzemí bude asi 2000 parkovacích miest. Do ulíc Rajská, Dunajská a Špitálska majú smerovať fasády kancelárskych budov. Pri dotváraní fasád projektanti rešpektujú stanoviská pamiatkarov a prispôsobujú ich celkovému súčasnému stavu ulíc a ich atmosfére.

Rozsah a náročnosť projektu počíta s viacerými alternatívami, ktoré môžu ovplyvniť priebeh výstavby. Tá je rozvrhnutá do niekoľkých časových variantov, ktoré závisia od dokončenia prípravnej fázy. Výstavba by sa mala začať v budúcom roku a mala by trvať asi dva roky.

(juh)

Páčil sa vám článok?