Výstavba Astoria Palace na Suchom mýte mešká

27.10.2006
Páčil sa vám článok?

Termín dokončenia stavby Palace Astoria na Hodžovom námestí mešká. Podľa posledných informácií investora stavba bude dokončená pravdepodobne v júni budúceho roku.

Zástupcovia investora o tom informovali magistrátu hlavného mesta. „Magistrát trvá na tom, aby spoločnosť urýchlene, najneskôr však do konca tohto roka, uvoľnila zabratý jazdný pruh smerom z Hlavnej stanice do centra mesta, ktorý komplikuje dopravu v tomto uzle,“ povedala nám hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová. „Podmienkou je však prekládka trolejového vedenia, ktoré musí byť upevnené na novobudovanej stavbe. Pokiaľ však budova nie je postavená, nemôže sa na ňu trolejové vedenie upevniť.“

Uzatvorený je aj vchod do podchodu zo strany Palisád, ktorý spoločnosť opravuje vo vlastnej réžii, pričom ako náhradu slúži povrchový priechod pre chodcov cez Štefánikovu ulicu. Uzavretý vstup do podchodu by mal byť otvorený v marci budúceho roku s tým, že spoločnosť bude robiť zostávajúce práce už po otvorení vstupu - ide o dokončenie elektroinštalácii, obkladov a podobne. Po otvorení podchodu však zostane k dispozícii aj povrchový priechod pre chodcov, pretože podchod na Hodžovom námestí nemá bezbariérové vstupy.

Polyfunkčný objekt Astoria Palace bude mať sedem nadzemných podlaží s prevažne administratívnym využitím. Z hľadiska Bratislavčanov je však najzaujímavejšie prvé nadzemné podlažie - parter, ktorého podstatnú časť má tvoriť pešia komunikácia prepájajúca ulice Palisády a Panenskú na Staromestskú. V parteri má byť aj výstup z podchodu pod Hodžovým námestím, zastávka mestskej hromadnej dopravy, priestory mestskej vybavenosti (trafika, kaviareň, obchodné prevádzky), hala administratívnej budovy, výstupy z podzemnej garáže a podobne. Hmota budovy bude terasovito ustupovať od susediacich budov. Prostredie majú skrášliť zazelenené terasy.

Stavba je technicky rozdelená do dvoch etáp. Toto riešenie si vynútila zložitosť stavebnej parcely, cez ktorú prechádzajú inžinierske siete prakticky všetkých médií. Prvá etapa rieši prípravu územia a druhá výstavbu samotného objektu. Pôvodný termín dokončenia bol naplánovaný v roku 2006, evidentne sa však nestihne.

Páčil sa vám článok?