Primátor neodobril uznesenie týkajúce sa štatútu významnej investície

7.7.2017
0
Nesrovnal: tender na prevádzkovateľa verejného osvetlenia nie je šitý na mieru - nesrovnal magistrat
Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal nepodpísal uznesenie, v ktorom ho poslanci hlavného mesta žiadali, aby im každú žiadosť developera o vydanie štatútu významnej investície predložil na schválenie.

Ako vysvetlil , toto uznesenie bolo v rozpore so zákonom a inak ako nepodpísaním ho nemohol vybaviť. „Ja sa veľmi rád poradím s poslancami o našom spoločnom názore, ale o schválení štatútu významnej investície rozhoduje vláda, nie mestské zastupiteľstvo,“ povedal Nesrovnal. Primátor podpredsedu vlády pre investície Petra Pellegriniho požiada, aby vláda pri schvaľovaní štatútu limitovala negatívne dosahy na financie Bratislavy.

Predkladateľka uznesenia a mestská poslankyňa Elena Pätoprstá uviedla, že poslanci sú si vedomí, že o udelení štatútu významnej investície rozhoduje vláda a nie mestské zastupiteľstvo. „My však môžeme vydať stanovisko, ktoré nie je záväzné pre vládu. Ona sa aj tak rozhodne, ako chce. Ale mali by sme dať signál, či je takáto investícia vo verejnom záujme, alebo nie,“ skonštatovala s tým, že sa aj pre toto rozhodnutie primátora zbierajú podpisy na zvolanie mimoriadneho mestského zastupiteľstva.

Poslanci chceli o každej takejto žiadosti developera diskutovať, pretože sa obávajú, žeby Bratislava mohla prísť o peniaze z výberu miestneho poplatku za rozvoj. Pätoprstá tvrdí, že súkromný projekt so štatútom významnej investície nemusí dokladovať súlad s územným plánom, vzťah k pozemkom či platiť poplatok za rozvoj mestu ani mestským častiam.


Petržalskí poslanci už vyjadrili nesúhlas, aby štát udelil štatút významnej investície súkromnej výstavbe na území mestskej časti. Obávajú sa totiž, že by tak mohla Petržalka prísť o financie z výberu miestneho poplatku za rozvoj. Petržalský starosta Vladimír Bajan toto uznesenie podpísal.

Toto rozhodnutie sa priamo dotýka developera HB Reavis, ktorý požiadal štát o vydanie osvedčenia o významnej investícii pre skupinu svojich projektov v Bratislave, v zóne Nivy a Petržalke. Štatút môže podľa developera priniesť zrýchlenie administratívnych procesov pri budovaní novej štvrte. Celkovo sa investícia blíži k jednej miliarde eur.

HB Reavis uviedol, že ak nebude žiadosť o významnú investíciu schválená, Bratislava, ale najmä Petržalka, príde o rozsiahle rozvojové projekty, investície, nové pracovné pozície a posilnenú infraštruktúru. Taktiež tvrdí, že je predčasné špekulovať nad výškou poplatku za rozvoj, ktorý nie jasne stanovený ani metodikou, ani následnou distribúciou vyzbieraných prostriedkov. Developer deklaruje, že jeho investície do dopravných riešení či infraštruktúry násobkami prekračujú akékoľvek odhady výšky poplatku.

Podpredseda vlády Pellegrini uviedol, že rozhodnutie o udelení štatútu bude podmienené súhlasom zo strany bratislavského magistrátu, Petržalky a Ružinova. Posudzovanie žiadosti o udelenie významnej investície stále prebieha.

Významná investícia je podľa zákona stavba, na ktorej výstavbu je potrebných najmenej 100 miliónov eur. Je národohospodársky významná alebo jej realizáciou sa vytvorí najmenej 300 nových pracovných miest. Vláda musí o nej rozhodnúť, že jej výstavba je vo verejnom záujme.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie