Na Dlhých dieloch sa stále stavia ostošesť

25.10.2006
Páčil sa vám článok?

V predchádzajúcom vydaní sme uverejnili informáciu karloveskej samosprávy, že výstavba na Dlhých dieloch je dokončená na 90 až 95 percent. Nespokojný obyvateľ tejto lokality však tvrdí, že to nie je celkom pravda.

Po zverejnení informácií v článku pod názvom Doprava podľa karloveskej samosprávy vraj nekolabuje len kvôli výstavbe bytov, nás upozornil na rozsiahlu výstavbu na Dlhých dieloch najmä v oblasti takzvaného Nového bratislavského centra. Táto lokalita sa nachádza v okolí ulíc Kresánkova, Matejkova a Majerníkova.

Priamo na mieste sme sa presvedčili, že výstavba bytových a polyfunkčných domov je tu v plnom prúde. Informácie z Miestneho úradu mestskej časti Karlova Ves síce hovorili aj o tom, že v súčasnosti sa pripravuje a aj realizuje výstavba polyfunkčných a bytových domov v lokalite tzv. polyfunkčného centra Dlhé diely a v lokalite Hlaváčikova, no o takzvanom Novom bratislavskom centre nepadla ani zmienka.

Podstata sťažnosti nielen jedného čitateľa, ale viacerých obyvateľov Dlhých dielov spočíva v tom, že tunajšia zástavba začína byť neúnosná, domy tu rastú ako huby po daždi a často veľmi blízko seba. Navyše Dlhým dielom, na rozdiel od ostatných sídlisk Karlovej Vsi, chýba potrebná občianska vybavenosť. Nie je tu ani jedno veľké nákupné centrum, žiadne športoviská okrem tých v základných školách, ale ani zariadenia pre mladých ľudí, v ktorých by mohli tráviť voľný čas. Sídlisko má len jednu poštu a veľmi málo zelene. Pritom na Dlhých dieloch býva v súčasnosti podľa oficiálnych informácií okolo 17-tisíc obyvateľov, no mnohí tvrdia, že ich tu prespáva podstatne viac.

Pri návšteve tzv. Nového bratislavského centra, ktoré je pravdepodobne najväčšou stavebnou lokalitou na Dlhých dieloch, sme sa presvedčili o neporiadku, špine, burine, chýbajúcich smetných košoch, zanedbanej a zarastenej, ale aj zničenej pešej zóne. Na tento stav sa mnohí obyvatelia sťažujú už dlhší čas, no zdá sa, že bez úspechu.

Na základe internetovej ponuky bratislavských realít sme napríklad zistili, že na Kresánkovej ulici sa pripravuje výstavba ďalšieho vežiaku s 20 nadzemnými podlažiami a má stáť hneď vedľa už postaveného 17-podlažného domu. Tesne pri nových luxusných arkádových domoch na Kresánkovej ulici sme si všimli ďalšie stavenisko a voľné pozemky, ktoré sa majú údajne zastavať, sú aj na hornom a dolnom konci Kresánkovej ulice a delí ich vyústenie Cikkerovej ulice. V spodnej časti tejto oblasti na Matejkovej ulici nad Devínskou cestou sme videli výstavbu dvoch budov a neďaleko pokračuje výstavba luxusných vilových domov s výhľadom na Dunaj a široké okolie.

Páčil sa vám článok?