Stavba obaľovne naráža aj na dopravu

23.10.2006
Páčil sa vám článok?

Otázka, či bude v Dúbravke na mieste bývalého Technického skla obaľovňa živičných zmesí spoločnosti Skanska, je stále otvorená napriek dvom kladným ekologickým posudkom a aj predbežnému súhlasu starostu Petra Poláka.

Okrem občanov a časti dúbravských poslancov je proti aj mestská časť Devínska Nová Ves. S takouto prevádzkou v lokalite nesúhlasí ani magistrát a to z dvoch dôvodov. Po prvé - priestor bývalého sklárskeho závodu má v územnom pláne určenie na rizikovú priemyselnú výrobu a obaľovňu živičných zmesí mesto pokladá za stavebnú činnosť. Dôraznejšie však mesto vyjadruje nesúhlas vzhľadom na budúci rozvoj územia a rastúce dopravné zaťaženie na jestvujúcich komunikáciách.

Dopravná preťaženosť je aj jeden z hlavných argumentov občianskeho hnutia, ktoré vzniklo spontánne ako reakcia na zámer obaľovňu vybudovať. Tí za dva dni vyzbierali bezmála tisíc podpisov - v tejto súvislosti máme informáciu o tom, že mestskí policajti im bránili v petičnej akcii. Občania sú viac vystrašení možnou ekologickou hrozbou, ktorou sú predpokladané emisie aromatických uhľovodíkov. Podľa hovorkyne spoločnosti Skanska Magdalény Dobišovej však má investor k dispozícii dva nezávislé posudky o neškodnosti tejto produkcie a napokon aj rezort životného prostredia usúdil, že tu nie je potrebné robiť posudzovanie vplyvov stavby na životné prostredie. Hovorkyňa poukazuje na to, že nik z odporcov nevyužil príležitosti presvedčiť sa o argumentoch investora.

„Momentálne čakáme na záverečné vyhlásenie ministerstva životného prostredia, bez jeho kladného rozhodnutia sa výstavba nepohne,“ uvádza M. Dobišová. Dodáva, že celý projekt je len v prípravnej fáze územného konania. Skanska ponúka občanom dvakrát účinnejší odlučovač ropných látok ako treba, i to, že bude svoju produkciu voziť len v nočných hodinách.

Páčil sa vám článok?