Hľadá sa základný kameň bratislavského metra. Neviete nič o jeho osude?

7.1.2017
0
Hľadá sa základný kameň bratislavského metra. neviete nič o jeho osude? - Kamen
Páčil sa vám článok?

RYCHLODRÁHA BRATISLAVA ROK 1988 – takýto nápis mal na sebe základný kameň, ktorý bol v tom roku umiestnený do priestoru budúcej stanice bratislavského metra „Dunaj“. Tá mala byť situovaná ako už jej názor napovedá neďaleko Starého mostu na ľavom brehu rieky Dunaj (kúsok od dnešnej Eurovey).

Bratislavské metro je málo známou a veľmi zaujímavou kapitolou histórie verejnej dopravy na území bývalého Československa. Oficiálne sa preňho používal názov rýchlodráha, ale koncepčne malo v neskorších fázach projektovania ísť o klasické metro. Jeho výstavba bola začatá dvakrát. Najprv šlo o tzv. dočasný úsek metra, ktorého stavba však bola kvôli vysokým finančným nákladom pozastavená, ale potom bola stavba podľa odlišného projektu zahájená v roku 1988 opäť. Pod Bratislavou sa mali vo finále preháňať sovietske jednotky rady 81-71 (známe i z výstavby pražského metra) na dvojici tras (A a B) v celkové dĺžke 42 km a so 45 stanicami. Prvé práce prebiehali na 6 kilometri úseku trasy B, ktorá mala za cieľ spojiť sídlisko Petržalka s centrom mesta.

Ako je známe, sľubne sa rozvíjajúci projekt bol po roku 1989 spochybňovaný, pozastavený a napokon úplne zmetený zo stolu. Náhradou za metro, ktorého prvý úsek mal byť uvedený do prevádzky v roku 1997 sa stala električka, ktorá však ani nemá dĺžku pôvodne plánovanej I. etapy výstavby metra. Aj tá však bola daná do prevádzky až minulý rok, teda s takmer 20-ročným oneskorením oproti plánovanému termínu dostavby I. etapy metra

Rýchlodráha v Bratislave teda ani napriek dlhoročnému plánovaniu a dvojnásobnému začatiu výstavby nevznikla. Niekoľko pamiatok na stavbu metra je v Bratislave  viditeľných dodnes. Napríklad v Petržalke je vybudovaná jedna zo staníc, ktorý využíva bratislavský underground na rôzne akcie. Nevedno kam však zmizol základný kameň rýchlodráhy, ktorý zostal zachovaný už len na jednej vzácnej archívnej fotografii. Keby niekto z čitateľov Bratislavských novín niečo o súčasnej existencii tohto kameňa vedel, tak sa môže ozvať na mail: redakce@cs-dopravak.cz alebo klasickou poštu na adresu: Československý Dopravák, vydavatelství MH Development, Sládkova 2988/27A, 702 00, Ostrava 1.   

(ars, foto: archív P.M.)

Páčil sa vám článok?