Ružinovčania nechcú na Hraničnej bytovku, navrhujú zámenu pozemkov

16.5.2014
0
Ružinovčania nechcú na hraničnej bytovku, navrhujú zámenu pozemkov - hranicna2
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Hraničnej ulice adresovali mestskému zastupiteľstvu petíciu proti výstavbe bytového domu na parkovisku na Hraničnej ulici, ktorú podpísalo 4459 ľudí. Navrhujú, aby mesto pozemok pod parkoviskom zamenilo so stavebníkom za iný. Petíciou by sa mali zaoberať mestskí poslanci na zasadnutí 22. mája 2014.

Ako uviedol na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva za obyvateľov Hraničnej ulice Dušan Obložinský, parkovisko bolo vybudované v 70. rokoch pre obyvateľov okolitých panelákov. Parkovisko slúži aj ako prístupová cesta k rodinným domom a garážam na tejto ulici. V prípade výstavby osempodlažného domu na parkovisku hrozí na tejto ružinovskej ulici zhoršenie dynamickej aj statickej dopravy.

„Ozval sa nám investor, ktorý je ochotný rokovať aj o prípadnej výmene pozemku. V mestskej časti Ružinov sú podľa našich informácií ešte pozemky vhodné na takúto výmenu, takže možno nebude treba týmto riešením zaťažovať iné mestské časti,“ uviedol na zasadnutí mestského zastupiteľstva Dušan Obložinský z Hraničnej ulice.

Predaj pozemku pod parkoviskom schválilo mestské zastupiteľstvo 25. septembra 2008 spoločnosti CELLSTAV, s.r.o., ktorú len vo februári 2008 založil Ing. Juraj Celler zo Ševčenkovej ulice. Už 27. novembra 2008 firmu predal spoločnosti Supreme Megatrends Inc. so sídlom v štáte Delaware v USA. Cellstav sa premenoval na Supremene Development, s.r.o., a od februára 2009 sa menšinovým spoločníkom firmy stala bratislavská akciovka MERIUS so sídlom na Štefánikovej ulici. Tá je za viacerými realitnými projektami v Bratislave - či už je to Eden Park na Drieňovej ulici, alebo Letná Residence na Letnej ulici.

Územný plán na parkovisku na Hraničnej ulici výstavbu nevylučuje. Mesto Bratislava už vydalo k zámeru záväzné stanovisko, kde potvrdilo, že projekt je v súlade s regulatívami územného plánu mesta. Stalo sa tak aj napriek tomu, že starosta Ružinova Dušan Pekár (KDH) ešte vlani v októbri žiadal primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smer-SD), aby k výstavbe na Hraničnej nevydal súhlasné stanovisko. Ten v decembri podpísal súhlasné stanovisko k výstavbe.

Rozhodnutie primátora bráni riaditeľ jeho kancelárie Ľubomír Andrassy tým, že primátor inú možnosť nemal. Ani on nevylučuje možnosť zámeny pozemku na Hraničnej za iný. „Vyhotovíme stanovisko odborných útvarov a navrhne sa uznesenie. Jedným z navrhnutých uznesení môže byť aj to, že mesto bude hľadať vhodnú lokalitu na zámenu pozemkov,“ povedal riaditeľ kancelárie primátora Ľ. Andrassy.

(brn)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie