Z Yosarie Plazy je stále len Hirošima

8.3.2013
0
Z yosarie plazy je stále len hirošima - yosaria_plaza_ruina
Páčil sa vám článok?

Na Tomášikovej ulici už osem rokov hyzdí okolie rozostavaný projekt Yosaria Plaza. Azda ani jedno z nákupných centier nebolo tak očakávané, ako toto. Malo byť totiž najväčším obchodným centrom v Bratislave, ktoré ako prvé ponúkne 250 obchodov, reštaurácií, kaviarní, klzisko, bazén či fitnes centrum.

Developer tvrdí, že stále nie sú peniaze, ale že projekt raz dokončí. Doteraz si však ruina vyslúžila od miestnych iba pomenovanie Hirošima.

Yosaria Plaza má vyrásť na mieste bývalého Obchodného domu Ružinov. Ten v roku 1995 od podniku Domáce potreby odkúpil Ivan Líška, ktorý ho zrekonštruoval, no napokon v roku 2005 zatvoril. Dôvodom bol projekt Yosaria Plaza. Líška však nedostal od banky úver. Dnes tvrdí, že kým mohol získať úver od inej banky, finančná kríza nadobudla taký rozmer, že banky dostali od ústredí zákaz investovať v Európe. Odvtedy však v Bratislave vyrástli Eurovea, Retro či Centrál, čo Ivan Líška vysvetľuje tým, že tieto projekty boli financované inými bankami.

„Projektu veríme, ako aj tomu, že ho dokončíme. Žiaľ, kríza nežičí takýmto veľkým projektom. Ani banky teraz nechodia do veľkých projektov. Musíme veriť, že situácia v eurozóne bude lepšia a nezhorší sa ako napríklad nedávno po voľbách v Taliansku,“ vyhovára sa Líška. Podľa jeho slov sa skelet starého obchodného domu určite zbúra, pretože zo stavebného hľadiska už nemá význam. Pred ôsmimi rokmi sa mal využiť najmä kvôli časovej a finančnej úspore.

V roku 2011 išla nehnuteľnosť do dražby, nepriniesla však žiadnu zmenu. Na liste vlastníctva skeletu pribúdajú plomby a exekučné záložné práva. Nepomáhajú ani pokuty samosprávy za nedodržanie lehoty výstavby či za znehodnocovanie životného prostredia. Ivan Líška sa vyhovára na krízu. A osem rokov tvrdí, že nákupné centrum raz dokončí.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?