Na konci Rače sa chystá výstavba Račany Rosso

25.1.2013
0
Na konci rače sa chystá výstavba račany rosso - rosso_01
Páčil sa vám článok?

Do pondelka 28. januára 2013 majú Bratislavčania, najmä však obyvatelia Rače, možnosť pripomienkovať Urbanistickú štúdiu Račany Rosso. Štúdia počíta s výstavbou obytnej a nákupnej zóny s kapacitou do 850 bytov, ktorých však môže byť v závislosti od počtu izieb menej.

Štúdiu vypracoval investor Grafobal Group Development, a.s., a má overiť všetky možné dôsledky navrhovanej zmeny, ktorá sa týka možnosti navýšenia podlažnosti bytových domov z 2 na 4 nadzemné podlažia a v spodnej časti pri Púchovskej ulici na 9-podlažné bytové domy.

Proti výstavbe sa ozvali hlasy, ktoré tvrdia, že výstavbou dôjde k neúmernému zahusteniu dopravy. Podľa predsedu predstavenstva Grafobal Group Development Pavla Komorníka projekt zásadne neovplyvní zahustenie dopravy na Púchovskej ulici. Napojenie na Račany Rosso totiž bude riešené svetelnou križovatkou, ktorá má zaručiť bezpečné odbočovanie. „Zaťaženie bude podobné ako pri iných projektoch. Pre obyvateľov vnútornej Rače sa nič nezmení. Púchovská ulica je upchaná už teraz, takže situácia sa podľa odborníkov už nezhorší,“ povedal Pavol Komorník. Nová zóna má navyše vyrásť v bezprostrednom kontakte s konečnou zastávkou električiek, ktoré novým obyvateľom poskytnú bezkolízne spojenie s centrom mesta. Súčasťou nákupnej časti Račany Rosso je totiž pohodlný vstup na nástupište električiek. Nákupná zóna zároveň poslúži na ochranu bytov od hluku z obratiska električiek.

Investor má za sebou výstavbu susednej zóny Račany Bianco, kde pribudlo 168 bytov a drvivá väčšina bytov je už predaná.

Časť projektu Račany Rosso je v súlade s územným plánom, pre zvyšok chce investor požiadať o jeho úpravu. Investor počíta s výstavbou vo viacerých etapách, najskôr však o 3-5 rokov.

(ado)
VIZUALIZÁCIA - Expo Line

Páčil sa vám článok?