Zničený amfiteáter sa má stať voľnočasovým centrom

10.10.2012
0
Zničený amfiteáter sa má stať voľnočasovým centrom - Amfik1
Páčil sa vám článok?

Odvtedy čo pred dvoma rokmi amfiteáter v Knižkovej doline vyhorel, tak sa využíva len počas jesenného vinobrania. Starosta Peter Pilinský (Strana zelených) si zaumienil, že amfiteáter s priľahlým okolím zrekonštruuje a poskytne tak Račanom oddychovú, kultúrnu a športovú zónu.

Architektonickú štúdiu vypracoval ateliér Vallo - Sadovský, pričom architekti rokovali nielen s račianskou samosprávou, ale aj s obyvateľmi Rače, materskými centrami a mládežou, práve pre ktorých by sa mal amfiteáter stať voľnočasovým centrom.

Autori zmenili dispozičné riešenie areálu. Amfiteátrové sedenie chcú zasadiť na opačnú stranu do svahu. Presťahovali aj pódium, ktoré bude menšie. Na pôvodnej ploche amfiteátra vytvorili multifunkčnú športovú plochu so sedením, ktorá sa v zime bude dať využívať napríklad ako klzisko.

Súčasťou má byť detské ihrisko, lezecká stena či priestor na opravu bicyklov. Pribudne aj rovná plocha, nakoľko plocha, na ktorej sa amfiteáter v súčasnosti nachádza sa zvažuje, a budú sa tak na nej dať hrať napríklad loptové hry.

Dôležitou súčasťou areálu majú byť verejné toalety a klubovňa. Areál projektovali tak, aby sa dal využívať aj v zime. Architekti uvažovali o využití prírodných materiálov, strechy budov chcú zatrávniť a amfiteátrové sedenie zasa z časti vysadiť zeleným kobercom.

„Na verejnom prerokovaní projektu občania hovorili najmä o oplotení areálu, o veľkosti pódia, parkovacích miestach či dostupnosti pre zdravotne postihnutých. Račania však v drvivej väčšine vynovenie amfiteátra vítajú," povedal hovorca Rače Jaroslav Hinšt.

Rekonštrukciu by podľa odhadu mala stáť milión eur, pričom financovanie projektu sa predstaví až na ďalšej verejnej diskusii s občanmi.

Na budúci rok má byť hotová projektová dokumentácia, v roku 2014 sa má začať s výstavbou, ktorá má trvať osem mesiacov.

Martina Chudá


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?