Plány Hamilton Group sa v prípade Cvernovky nezmenili

15.7.2012
0
Plány hamilton group sa v prípade cvernovky nezmenili - Cristau jeremy
Páčil sa vám článok?

Búracie povolenie v objekte Cvernovky je stále platné, také je stanovisko spoločnosti Hamilton Group, ktoré však s ďalšími búracími prácami chce počkať, kým sa nevyrieši predĺženie lehoty dokončenia stavebných prác.

Spoločnosť opätovne obvinila z nečinnosti Stavebný úrad mestskej časti Bratislava- Ružinov, ktorý mal rozhodnúť v správnom konaní o predĺžení lehoty dokončenia búracích prác, pričom od 3. mája do zákonom stanovej lehoty 30, resp. v odôvodnených prípadoch 60 dní, nevydal rozhodnutie.

Stavebný úrad začal konanie o predĺžení lehoty na ukončenie asanácie existujúcich objektov Cvernovky 2. júla 2012, " reagovala pre TASR hovorkyňa mestskej časti Bratislava -Ružinov Miroslava Štrosová. Oneskorenie podľa jej slov spôsobilo čakanie na stanovisko Krajskej prokuratúry v Bratislave. Tá upozornila na to, že lehota na dokončenie búrania, ktorá bola v roku 2010 predĺžená listom vtedajším starostom Ružinova, mala byť predĺžená v správnom konaní. Už predtým však mala mestská časť usmernenie ministerstva výstavby, ktoré hovorí, že predĺženie lehoty listom bolo v poriadku. "Keďže sme dostali dva rozdielne právne názory od prokuratúry a ministerstva výstavby, stavebný úrad postúpil upozornenie krajskej prokuratúry na Krajský stavebný úrad."

Štrosová takisto upozornila, že mestská časť iniciovala tri štátne stavebné dohľady v areáli Cvernovky, i niekoľko stretnutí so zástupcami Hamilton Group, Ružinov okrem toho nariadil zastavenie búracích prác, kvôli zisteniu, že stavebník nesplnil podmienky búracieho povolenia, z čoho najvážnejšie bolo to, že stavebník nemal súhlas na nakladanie s nebezpečným odpadom. Mestská časť okrem toho podala trestné oznámenie."

Podľa vyjadrenia polície však pri búraní Cvernovky na Páričkovej nedošlo k naplneniu trestného činu všeobecného ohrozenia ani neoprávneného nakladania s odpadmi. Výkonný riaditeľ Hamilton group Jeremy Cristau v tejto súvislosti dnes novinárom povedal, že spoločnosť čelila siedmym trestným oznámeniam, ani v jednom prípade nebola uznaná vinnou. "Keby ma z toho, z čoho nás obvinili tu, obvinili vo Francúzsku či Anglicku, určite by sme podali trestné oznámenie za ohovováranie a znevažovanie dobrého mena," dodal Cristau.

V súčasnosti sa podľa Júliusa Šubíka, projektového manažéra spoločnosti, dokončuje demolácia troch budov, ktoré sa začali búrať v júni, pretože ich súčasný technický stav spôsobuje riziko. Spoločnosť podala žiadosť o začatie stavebného konania v prípade demolácie ďalších dvoch budov v areáli Cvernovky. "Sú to budovy, ktoré nemajú žiadnu historickú hodnotu a potrebujeme ich zbúrať, ak chceme v areáli realizovať park," uviedol Jeremy Cristau.

Spoločnosť takisto privítala rozhodnutie a záväzné stanovisko Magistrátu mesta Bratislavy k investičnej činnosti spoločnosti Hamilton Group, na základe ktorého by mal stavebný úrad mestskej časti Bratislava- Ružinov spustiť stavebné konanie, ktoré sa týka rekonštrukcie objektu na Páričkovej 22-24 a mal by podľa spoločnosti začať prestavbu územia areálu Cvernovky.

Jeremy Cristau sa vyjadril na margo špekulácií, že v objekte Cvernovky nič nebudú stavať, ale že chce pozemky iba predať s väčšou hodnotou, než majú v súčasnosti. "Náš plán stále platí, našim úsilím je vybudovať v tejto lokalite normálne byty. Okrem toho chceme postaviť aj domov pre seniorov a park a rekultivovať priestor tak, aby mal oveľa vyššiu kvalitu, než v súčasnosti.

(TASR)

Páčil sa vám článok?