Občania vo štvrtok diskutovali o záchrane Kráľovej hory

22.6.2012
0
Občania vo štvrtok diskutovali o záchrane kráľovej hory - Kralova hora
Páčil sa vám článok?

Ďalší znalecký posudok, rýchlejšiu činnosť úradov či zmenu územného plánu bez prenajatia pozemkov investorovi žiadali na štvrtkovej 21. 6. 2012 verejnej diskusii k téme záchrany Kráľovej hory obyvatelia, členovia petičného výboru, miestni i mestskí poslanci. Na zhromaždenie do karlovoveského kultúrneho domu v Bratislave prišlo do sto ľudí. Diskutovalo sa vyše dve hodiny.

Návrh, podľa ktorého by spoločnosť J&T Real Estate dostala za lúku na Kráľovej hore k dispozícii viaceré pozemky v Petržalke a Ružinove, budú nasledujúci týždeň opäť schvaľovať poslanci mestského zastupiteľstva. Po novom je doplnený záväzkom pre investora, aby sa začalo s obstarávaním zmien a doplnkov územného plánu. J&T Real Estate nie je proti. Územný plán by tak mohli v prospech rekreácie na Kráľovej hore zmeniť do roka a pol, domnieva sa primátor Milan Ftáčnik.

Problematické naďalej ostávajú zamieňané pozemky, čo potvrdila aj štvrtková diskusia. Zámena totiž podľa mnohých nie je rovnocenná a mesto môže viac stratiť ako získať. Diskutujúci preto žiadali od primátora ďalší znalecký posudok. Momentálne totiž pozemky hodnotí len jeden znalec. "Predstavte si, že pozemky, ktoré ponúkame developérovi, ideme predať. Ste si istí, že získame vyše 18 miliónov eur? Ja vôbec," pýtal sa obyvateľov primátor. Taká je totiž hodnota Kráľovej hory. "Vyhodíme 18,5 milióna eur a ešte nevieme, čo tým dokážeme dosiahnuť," pripomenul mestský a miestny poslanec Ján Bendík. "Budeme tam chodiť 30 rokov, to je jedna generácia. My peniaze nedávame do vetra, my za to niečo dostaneme," reagoval karlovoveský poslanec a aktivista Ján Keselý.

Za Kráľovu horu spoločnosť J&T Real Estate získa dva pozemky v Ružinove blízko letiska a ďalšie v Petržalke. Podľa investora až také výhodné nie sú. "Ružinovské pozemky nie sú pri letisku dosť blízko na to, aby mohli využiť jeho potenciál. Chýba im tiež prístupová komunikácia, inžinierske siete, okolo sú súkromné pozemky a nachádzajú sa v zóne, kde je spodná voda," vymenoval predseda predstavenstva J&T Real Estate Peter Korbačka. Na pozemkoch v Petržalke je podľa neho síce možná väčšia zastavanosť, ale meter štvorcový má cenovo nižšiu hodnotu, hoci stavebné náklady naň sú rovnaké ako na Kráľovej hore. "Jej cena je stanovená na 155 eur na meter štvorcový na tej časti, kde je možná zastavanosť v plnej miere. Spolu je to asi 8,5 hektára. Podľa mňa je to však podhodnotené," poznamenal.

Pozemky na Kráľovej hore by si malo mesto najprv prenajať na 30 rokov a po ich uplynutí zameniť. Chce sa tak vyhnúť poplatkom, na ktoré teraz nemá. "O 30 rokov sa buď taký poplatok nebude platiť alebo mesto bude v takej kondícii, že to proste zaplatí," domnieva sa primátor. Dlhodobý prenájom pozemkov však nie je podľa predsedníčky petičného výboru Lívie Poláchovej dostatočne vysvetlený a odkomunikovaný so všetkými stranami. "Nie je ani predložený materiál v písomnej podobe, ktorý by obsahoval záruky pre Kráľovu horu. Zatiaľ sú to len sľuby," podotkla.

Ak poslanci dlhodobý prenájom neschvália, Karlova Ves má ďalšie riešenie. "Teraz prebieha začatie stavebnej uzávery na prístupové cesty na Kráľovu horu. Ak sa nepodarí to, čo mesto chystá, mohli by sme ju zachrániť takýmto spôsobom," pripomenula obyvateľom starostka Karlovej Vsi Iveta Hanulíková. Nie je to však trvalé riešenie, uzávera platí na päť rokov. Primátor je však presvedčený, že poslancom teraz predkladá riešenie, ktoré je možné akceptovať.

Počas diskusie obyvatelia Ftáčnikovi vyčítali aj prijatie zmien a doplnkov 02 v decembri minulého roka. "Minulé vedenie to síce pripravilo, ale minulé zastupiteľstvo mesta to odmietlo. Pán primátor to opäť vytiahol a predložil to novým, neskúseným poslancom," vyčítala mu jeho námestníčka Viera Kimmerlingová s tým, že poslancov chodili presviedčať investori a absentovala aj verejná diskusia. Za svoje vystúpenie zožala od publika potlesk.

(TASR)

Páčil sa vám článok?