Hygienici začali konanie proti firme, ktorá búra Cvernovku

19.6.2012
0
Hygienici začali konanie proti firme, ktorá búra cvernovku - Cvernovka buranie3
Páčil sa vám článok?

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave začal dnes správne konanie proti stavebnej firme I.Z.K.-plus, ktorá má v bratislavskej Cvernovke na starosti búracie práce. Na základe konania má stavebný odpad s obsahom azbestu, ktorý na stavbe našli, odstrániť oprávnená firma.

Hygienici dovtedy nariadili firme I.Z.K.-plus, aby sa zdržala akejkoľvek manipulácie so stavebným materiálom obsahujúcim azbest na stavbe. Okrem toho musí označiť výstražnými páskami a zákazovými značkami miesta v okolí asanovaných objektov, na ktorých sa nachádza azbestovocementový materiál, aby sa zamedzil prístup nepovolaným osobám. Firma musí navyše zabezpečiť kropenie stavebného odpadu s obsahom azbestu pre zníženie sekundárnej prašnosti.

RÚVZ informoval, že v rámci pondelkovej (18.6.) kontroly neboli predložené zo strany zadávateľa a firmy, ktorá má na starosti búracie práce, potrebné dokumenty týkajúce sa stavebných prác. "Preto sme predvolali dotknuté strany, aby sa dnes zúčastnili na prerokovaní a vydokladovali potrebné dokumenty. Momentálne je to v štádiu šetrenia," uviedla hovorkyňa bratislavského RÚVZ Katarína Nosálová. Dodala, že na rokovaní sa zúčastnil zástupca spoločnosti I.Z.K.-plus a na základe zistených skutočností vydal regionálny hygienik predbežné opatrenie na zamedzenie šírenia azbestovocementových vlákien do životného prostredia.

Búranie budov v areáli Cvernovky sa začalo v sobotu 16. 6. 2012. Pri pondelkovej kontrole tam hygienici našli odpad obsahujúci azbest.

(TASR)

Páčil sa vám článok?