Búracie práce v Cvernovke na Páričkovej boli zastavené

18.6.2012
0
Starosta ružinova nariadil zastavenie búracích prác cvernovky - Cvernovka buranie2
Páčil sa vám článok?

Na informáciu od občianskych aktivistov o búraní budov v areáli Cvernovky v sobotu 16. júna 2012 bratislavská mestská časť Ružinov okamžite zareagovala. Starosta Ružinova Dušan Pekár bezprostredne nariadil štátny stavebný dohľad. Ten skonštatoval, že stavebníkovi chýbajú niektoré dokumenty vyplývajúce z búracieho povolenia.

Stavebník neohlásil firmu, ktorá bude búracie práce realizovať takým spôsobom, ako mu ukladalo búracie povolenie, nevedel na mieste preukázať zmluvu na odvoz kovového odpadu ani projekt organizácie dopravy počas búracích prác. Starosta Ružinova preto nariadil zastavenie búracích prác. V súčasnosti mestská časť Ružinov iniciuje ďalší štátny stavebný dohľad v súčinnosti s Obvodným úradom životného prostredia a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva, ktoré sú oprávnené skontrolovať, či a akým spôsobom stavebník likvidoval nebezpečný odpad.

Podľa Dušana Pekára mestská časť Ružinov začne voči stavebníkovi priestupkové konanie. Požiadala o preskúmanie predĺženia platnosti búracieho povolenia z roku 2008, následne predĺženého v roku 2010, príslušnú okresnú prokuratúru, od ktorej zatiaľ nemá stanovisko. Ružinov má však k dispozícii usmernenie z ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja, ktoré hovorí o tom, že búracie povolenie je platné.

Spoločnosť Hamilton Group na doporučenie stavebného úradu prerušila búracie práce v Cvernovke. Firma tak chce vytvoriť priestor, aby sa v pokoji preverili všetky dokumenty a povolenia, ktorými disponuje. Hamilton Group naďalej jednoznačne trvá na tom, že má k dispozícii všetky potrebné dokumenty a povolenia a neporušila žiadny predpis, ani nariadenie. „Po prvé: Búrať sme začali v sobotu nie preto, že sa skrývame, ale preto, že v sobotu je v areály najmenej ľudí. Po druhé: Máme všetky potrebné povolenia a neporušili sme žiadne predpisy, ani nariadenia. A po tretie – nedošlo ku žiadnemu neriadenému, či dokonca nezákonnému búraniu azbestovej strechy. Fámy v tejto súvislosti vážne poškodzujú dobré meno našej spoločnosti“, vyhlásil výkonný riaditeľ Hamilton Group Jeremy Cristau a dodal, že postupné búranie v rámci existujúcich povolení prakticky prebieha už od roku 2008, kedy začali práce na postupnej asanácii areálu.

Dodávateľom búracích prác pre Hamilton Group je firma Argon s.r.o., ktorá zmluvne zodpovedá za súlad všetkých prác s nariadeniami a platnými predpismi. Hamilton Group si nie je vedomý ničoho, čím by firma Argon, alebo jej subdodávatelia tieto nariadenia a pravidlá porušili. Búracie práce boli teraz prerušené na doporučenie stavebného úradu s tým, že Hamilton Group nechce zbytočne vyvolávať konflikty, ale chce vytvoriť priestor na pokojné preskúmanie celej záležitosti.

„Všetky dokumenty z našej strany sú v poriadku a nemáme sa čoho báť. Pokiaľ si to potrebujú úrady ešte raz overiť, respektíve pokiaľ aktivisti chcú, aby si to úrady všetko ešte raz preverili, pokojne vyčkáme“, dodal Jeremy Cristau. Objekty, ktoré Hamilton Group určil ako prvé na zbúranie sú tie ktoré majú vytvoriť priestor pre rekonštrukciu objektov, ktoré ohraničujú areál. „Chceme rekonštruovať bývalý internát a chceme stavať domov pre seniorov. Musíme na to vytvoriť podmienky vo vnútri areálu a preto sme sa rozhodli pre tieto demoličné práce. Nemôžeme začať s revitalizáciou celého areálu bez toho, aby sme sa tam ničoho ani len nedotkli. To sa nedá“, dodal Cristau.

(TASR, banoviny)

Páčil sa vám článok?