Investor začal búrať Cvernovku na Páričkovej ulici

17.6.2012
0
Investor začal búrať cvernovku na páričkovej ulici - Cvernovka buranie1
Páčil sa vám článok?

Majiteľ industriálneho komplexu Cvernovka na Páričkovej ulici začal v sobotu búrať. Podľa Ľubice Trubíniovej z iniciatívy Bratislava otvorene (BAO) nezákonne. Investor to odmieta s tým, že má všetky potrebné povolenia. Búrať začal náhle preto, lebo im čoskoro končí platnosť a samospráva na žiadosť o predĺženie platnosti povolenia nereagovala.

"Opäť sa opakuje smutný scenár - ďalší kus bratislavskej histórie navždy mizne pred našimi očami. A to všetko pre bezohľadnosť a nerešpektovanie zákonov i základných hodnôt občianskej spoločnosti a verejného záujmu," vyhlásila Ľ. Trubíniová. Podľa iniciatívy Bratislava otvorene sa táto časť Cvernovky búra nezákonne. Pôvodné búracie povolenie je podľa BAO neplatné a staviteľ potrebuje nové, ktoré zatiaľ nemá. "Aspoň o tom nevedia viacerí účastníci konania. Približne pred mesiacom bol podaný podnet prokuratúre, aby vyšetrila zákonnosť búracieho povolenia. BAO taktiež podala podnet Generálnej prokuratúre na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia ministerstva kultúry ohľadom vyhlásenia na  jedného zo štyroch objektov navrhovaných na pamiatkovú ochranu," upozornila Trubíniová.

Investor tvrdí, že všetky povolenia na búranie má. „Pripravovali sme to týždne, všetci o tom vedia,“ povedal riaditeľ Hamilton Group Jeremy Cristau. „V marci sme požiadali ružinovský stavebný úrad o predĺženie búracieho povolenia, úrad však na žiadosť nereagoval," upozornil Cristau. „Čakal som a  zrazu bolo 13 dní pred tým, ako búracie povolenie malo prestať platiť,“ dodal Cristau. Potom sa rozhodol začať búrať.

Na miesto búrania prišiel aj starosta mestskej časti Ružinov Dušan Peár (KDH), ktorý tvrdí, že majiteľ nedodržal všetky podmienky, keď že búracie práce neoznámil 15 dní vopred. Pritom ešte začiatkom júna tvrdil, že Cvernovka sa môže kedykoľvek búrať.

"Mestská časť Ružinov už oslovila primátora, hlavnú architektku Bratislavy, ministerstvo kultúry aj pamiatkový úrad o koordináciu aktivít v prípadnom procese znovuotvorenia konania o vyhlásení ďalších objektov za pamiatkovo chránené, keďže to je nástroj na ich zachovanie. Momentálne však nevieme povedať, či sa tak stane, keďže ministerstvo kultúry už raz rozhodlo o tom, že pamiatkovo chránená je len jedna budova Cvernovky. Z toho vychádzalo aj búracie povolenie, ktorého predĺženie v roku 2010 je podľa výkladu ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja platné. Na výsledok preskúmania okresným prokurátorom ešte čakáme. Preto pri všetkých krokoch treba brať do úvahy fakt, že Cvernovku môžu začať hneď búrať. Preto je veľmi dôležitá komunikácia všetkých dotknutých strán, aby sme o Cvernovku neprišli takým spôsobom, ako napríklad o Gumonku,“ uviedol vtedy pre TASR starosta Pekár.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?