Výstavba cyklomosta pokračuje podľa harmonogramu

17.11.2011
0
Výstavba cyklomosta pokračuje podľa harmonogramu - Cyklomost1
Páčil sa vám článok?

Výstavba cyklomostu medzi mestskou časťou Devínská Nová Ves a rakúskou obcou Schlosshof cez rieku Moravu zatiaľ pokračuje podľa harmonogramu. S prácami sa začalo koncom septembra 2011, cyklisti a chodci by po ňom mali jazdiť už budúci rok v lete.

Počas prípravných prác bol odhalený aj pôvodný mostný násyp pôvodného vyše 300 rokov starého mosta ešte z čias Márie Terézie. Samospráva má záujem na zachovaní pôvodnej stavby, a preto uvažuje o jeho rekonštrukcii. Historický násyp bude pod novým oceľovým cyklomostom.

Podľa stavbyvedúceho projektu Jozefa Zajonca sa v súčasnosti robí na stavenisku cyklomosta pilotáž, mikropilot, čo je prvým krokom k budovaniu betónových základov. Súčasne sa v dielňach začne vyrábať oceľová konštrukcia. Budovanie betónových základov bude podľa neho trvať dva až tri mesiace, následne sa bude osádzať oceľová konštrukcia.

Cyklomost do Schlosshofu stavia konzorcium slovenských firiem Ingsteel a Doprastav. Most bude postavený v historickej trase a bude slúžiť pre dopravu cyklistov, peších turistov a záchrannú službu. Projekt je podporený v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovensko - Rakúsko 2007-2013, pričom projektovými partnermi sú Spolková vláda Dolné Rakúsko, Bratislavský samosprávny kraj, mesto Bratislava a mestská časť Devínska Nová Ves.

Keď chcú ľudia z Devínskej Novej Vsi ísť do Schlosshofu na druhej strane rieky, musia prejsť vyše 40 kilometrov. Najbližší most je v centre Bratislavy - Most Lafranconi. Jediný most medzi Rakúskom a Záhorím je v obci Moravský Svätý Ján.ň

Po moste z Devínskej Novej Vsi do Schlosshofu naposledy prešli ustupujúci nemeckí vojaci v roku 1945, potom most vyhodili do vzduchu.

(brn)
FOTO - BSK

Páčil sa vám článok?