Starosta odkazuje, najprv sa dohodnite s občanmi

27.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Najprv sa dohodnite s občanmi, odkázal investorovi, firme In Develop, starosta Ružinova Dušan Pekár. Pôvodný bratislavský developér sa s Ružinovčanmi ešte v roku 2008 dohodol na znížení budov zo šesť na štyri podlažia. Tie mali vyrásť tesne pri ich záhradách.

Vďaka tejto dohode získal stavebné povolenie. Pozemky však zmenili majiteľa a ten na dohodu s obyvateľmi zabudol. Nie však ružinovská samospráva. Starosta Pekár trvá na tom, aby poslanci neprenajali developérovi pozemok pre parkovisko, ktoré potrebuje. Má sa najprv dohodnúť s občanmi.

Ešte pred troma rokmi chcela firma Vazex stavať na ulici Na križovatkách bytové domy so štyrmi až šiestimi podlažiami. Obyvatelia okolitých rodinných domov sa v územnom konaní odvolali, spísali petíciu s vyše 500 podpismi. Napokon v roku 2008 podpísali s investorom zmluvu, na základe ktorej im sľúbil počet podlaží znížiť zo šiestich na štyri a zo štyroch na dve. "Výstavbu neodmietali, žiadali nižšiu zástavbu a detské ihrisko. S dohodou boli spokojní, stiahli svoje odvolania a Vazex vtedy získal územné rozhodnutie na šesťpodlažný bytový dom, ktorý mal na základe dohody s obyvateľmi zrealizovať len ako štvorpodlažný," vysvetlil Pekár.

Vlastnícke zmeny zamiešali karty. O súčasnom investorovi, trenčianskej firme In Develop, obyvatelia vravia, že s nimi nekomunikuje a snaží sa obísť dohodu, ktorá mala platiť aj po zmene vlastníckych vzťahov. Navyše poukazujú na personálne prepojenie predchádzajúceho a súčasného vlastníka pozemkov. Investor však potrebuje na vybudovanie parkovacích miest vyše 400 metrov štvorcových pozemku od mestskej časti Ružinov. Návrh prenájmu za 30 eur za meter štvorcový ročne sa dostal koncom septembra na rokovanie miestneho zastupiteľstva. Tento prenájom by otvoril investorovi cestu k výstavbe.

"Ani v minulom volebnom období sme ako poslanci tento prenájom neschválili, aby bol investor donútený k dohode s obyvateľmi. Teraz trvám na tom istom," zdôraznil Dušan Pekár. O prenájme pozemkov poslanci na septembrovom zastupiteľstve nehlasovali a z rokovania bol tento bod stiahnutý. Ružinovský starosta sa na budúci týždeň stretne so zástupcami spoločnosti In Develop.

(TASR)

Páčil sa vám článok?